Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 127 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Ο γύρος του Κόζιακα, τα χωριά του Ασπροποτάμου, περιήγηση στα Μετέωρα και πολιτιστικές διαδρομές, και τα χωριά του Κάμπου συνθέτουν εξαιρετικές δυνατότητες για  βιοτουριστικές διαδρομές στα Τρίκαλα.

Είναι ένας προνομιακός  τόπος για την ανάπτυξη του βιοτουρισμού κοινωνικής εμπειρίας, με θαυμαστό φυσικό περιβάλλον  και θαυμαστά συλλογικά έργα φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η περιοχή γνωρίζουμε ότι χαρακτηρίζεται από  ένα πασίγνωστο  brandname, που είναι τα Μετέωρα.

Ένα πρότυπο θρησκευτικού τουρισμού, αλλά  και τον ορεινού τουρισμό στα χωριά  γύρω από την οροσειρά Κόζιακα και τα χωριά  του Ασπροποτάμου.  Οι κάτοικοι   είναι εξοικειωμένοι με την επισκεψιμότητα στην περιοχή   και είναι κοντά για το επόμενο βήμα  εξέλιξης του στο του τουρισμού κοινωνικής εμπειρίας, στο πλαίσιο της  συμμετοχικής κοινωνικής  οικονομίας.

O ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΖΙΑΚΑ

Τα χωριά και οι τόποι πέριξ της οροσειράς του Κόζιακα είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές που μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης στα Τρίκαλα. Ο Κόζιακας, είναι το βουνό που διαχωρίζει ανατολικά το πεδινό τμήμα του Κάμπου των Τρικάλων από τον ορεινό όγκο της Νότιας Πίνδου. Υπάρχουν μόνο δύο περάσματα από τον Θεσσαλικό κάμπο προς τα ορεινά χωριά και την Ήπειρο και αυτά είναι το νότιο άκρο του βουνού με είσοδο από την Πύλη και το βόρειο με είσοδο από την Καλαμπάκα. Επιλέγοντας τη διαδρομή από τη  βόρεια είσοδο για το γύρο του Κόζιακα συναντάμε:

Τα χωριά Δήμου Καλαμπάκας, Βασιλική, Θεόπετρα και Περιστερά, περνάμε το χωριό Διάβα, Αμπέλια, Αηδόνα, Γλυκομηλιά, Καλογριανή, Παλαιοχώρι και Χρυσομηλιά.

Τα χωριά Δήμου Πύλης Πύρρα, Νεραϊδοχώρι, Περτούλι, Ελάτη, Βροντερό, Καλόγηροι, Πύλη

Τα χωριά του Δήμου Τρικκαίων, τους οικισμούς Ξυλοπάροικο, Γοργογύρι, Πρόδρομος, Γενέσι και Πρίνος.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ  ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

 

 

Τα χωριά του  Ασπροποτάμου:  βρίσκονται στο πιο ορεινό τμήμα του Δήμου Καλαμπάκας, στις πλαγιές της νότιας Πίνδου, ανάμεσα στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και το Περτούλι, στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων.

Πρόκειται για μια διαδρομή από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της Ελλάδας, από όπου πηγάζει ο ποταμός Αχελώος και οι παραπόταμοί του από το λεγόμενο Σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου. Την περιοχή χαρακτηρίζει επίσης μια  μεγάλη δασική έκταση 280.000 στρεμμάτων με φυσιογραφική μοναδικότητα που συνθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον το οποίο μαγεύει τον επισκέπτη.

Τα χωριά του  Ασπροποτάμου είναι ευκολότερα προσβάσιμα μέσω Καλαμπάκας. Αφού πάρετε την ΕΟ Τρικάλων-Ιωαννίνων, στρίβετε στη διασταύρωση Μουργκάνι και συνεχίζετε προς Καστανιά και προς τα υπόλοιπα χωριά, Κρανιάς, Καλλιρρόης, Πολυθέας και Ανθούσας, Χαλικίου, Κατάφυτου, Στεφανίου, Αγίας Παρασκευής.

Η άλλη είσοδος προς την περιοχή είναι από την Πύλη, Περτούλι, Αγία Παρασκευή.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

Δεν είναι μοναχά τα ορεινά άλλα και ο κάμπος που διασχίζει ο Πηνειός ποταμός

Χαρακτηριστικό του φυσικού ανάγλυφου της τρικαλινής γης, είναι η ορεινότητα του εδάφους, η πλούσια κάλυψη από παραγωγικά δάση και οι μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων. Το 66% της έκτασης είναι ορεινό, το 14% ημιορεινό και μόνο το 20% πεδινό.

Την εύφορη πεδιάδα των Τρικάλων την διασχίζει ο Πηνειός ποταμός και οι παραπόταμοί του. Ο κάμπος αποτελεί την κύρια πηγή παραγωγής προϊόντων όπως βαμβάκι, καρπούζια, λαχανικά, ντομάτα, τεύτλα. Στα λιβάδια εκτρέφονται χιλιάδες ζώα και παράγουν γάλα, τυρί και κρέας. Πολλά ακόμη οπωροκηπευτικά αποτελούν την βάση για πλούσια γαστρονομία.

Τα χωριά του κάμπου ανήκουν:

v  Δημοτική Ενότητα Εστιαιώτιδας του δήμου Τρικκαίων

v  Δημοτική Ενότητα Καλλιδένδρου του δήμου Τρικκαίων

v  Δημοτική Ενότητα Μεγάλων Καλυβιών του δήμου Τρικκαίων

v  Δημοτική Ενότητα Φαλωρείας του δήμου Τρικκαίων

v  Δημοτική Ενότητα Πελλιναίων του δήμου Φαρκαδόνας

Πληροφορίες για τα χωριά του κάμπου: http://biotour-trikala.eu/images/ta_xwria_tou_kampou.pdf

Τα ΜΕΤΕΩΡΑ

Τα Μετέωρα είναι ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCOπου χαρακτηρίζουν και αναδεικνύουν την γη των Τρικάλων σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Παρά την επιβλητική τους διάσταση στο χώρο δεν είναι όμως μόνο ένα φυσικό και πολιτιστικό μνημείο. Έχουν σφραγίσει την ταυτότητα και την εξέλιξη της τοπικής ιστορίας. Εδώ, το ηθικό και πνευματικό κεφάλαιο μετασχηματίζεται ανά τους αιώνες και διαμορφώνει κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές αξίες που ανατροφοδοτούν την τοπική δημιουργικότητα.

Αυτές οι διαχρονικές αξίες άντεξαν μπροστά στα σαρωτικά κύματα της ισοπεδωτικής βιομηχανικής κουλτούρας, όπως οι βράχοι πάνω στους οποίους χαράχτηκαν αυτές οι αξίες ως φωτεινά παραδείγματα ανθρώπινης έμπνευσης και συλλογικής δημιουργίας.

Αντικρίζοντας μπροστά μας αυτό το μοναδικό θαύμα της φύσης και πνευματικής δημιουργίας μας προκαλεί, να αναστοχαστούμε πως, ο τελευταίος αιώνας της εκβιομηχάνισης δεν μπορεί να υποκαταστήσει όλες τις αξίες της ζωής, τις ανάγκες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας του ανθρώπου που πραγματώνονται μέσα στη κοινότητα.

 Έτσι, ο βιοτουρισμός των Τρικάλων δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη πηγή  έμπνευσης  και νέες μορφές ανάπτυξης από τα  Μετέωρα στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Αναζητώντας το πνεύμα του τόπου, την ανθρώπινη δημιουργία και εμπειρία σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον δεν έχουμε παρά να επισκεφθούμε τους πολιτιστικούς χώρους και τα μουσεία της περιοχής που εκθέτουν στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής ιστορίας.

Ενδεικτικά:

  • Το Σπήλαιο της Θεόπετρας, λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Μετέωρα, μας δίνει στοιχεία της αρχέγονης πορείας του ανθρώπου στην περιοχή.
  • Τα Μετέωρα και οι πολιτιστικοί του θησαυροί για τον θρησκευτικό τουρισμό.
  • Το Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών στην Καλαμπάκα
  • Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και Ιστορίας της Ελληνικής Εκπαίδευσης, την διαδρομή της νεοελληνικής ιστορίας μέσα από τα σχολεία.
  • Το Κτήριο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, κάτω από τους θεόρατους βράχους των Μετεώρων, στα όρια της Καλαμπάκας λειτουργεί ως πλανητάριο.
  • Το Πάρκο και ο Μύλος Ματσόπουλου, μαζί με την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού πλούτου, ένα θαυμάσιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, προσφέρει ένα χώρο φανταστικής εμπειρίας για τα παιδιά.

Πολλά ακόμη στοιχεία στις πολιτιστικές διαδρομές http://biotour-trikala.eu/index.php/biotourismos/proskinimatikes-diadromes

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής