Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 144 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Με αφορμή τη διοργάνωση της 6ης Διάσκεψης Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης στην Αθήνα

Γράφει η Έφη Κοσκώση,
Κοινωνιολόγος

 

Πληροφορούμαστε από τον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής πως ύστερα από πρόταση της προεδρεύουσας κας Mercedes Bresso στο προεδρείο της Επιτροπής των Περιφερειών, το Μάρτιο του 2014 η Αθήνα θα φιλοξενήσει την 6η Διάσκεψη Κορυφής, στην 20η μάλιστα επέτειο του θεσμού.

 

Το γεγονός αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο από την άποψη της προώθησης και εξέλιξης του θεσμού της επιτροπής των περιφερειών, αλλά και γιατί θα δώσει τη δυνατότητα προβολής του έργου και του ρόλου της Περιφέρειας Αττικής. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, θα δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης των πολιτιστικών πόρων της Αττικής, προβολής της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και διεθνούς προβολής της φυσιογνωμίας της περιφέρειας. Ακόμη και αν όλα αυτά δεν υλοποιηθούν στο στενό πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής, το γεγονός της Διάσκεψης διαμορφώνει τις καλύτερες συνθήκες για τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων την αντίστοιχη περίοδο, δεδομένου του πλήθους των ανθρώπων που θα επισκεφτούν την περιφέρεια εκείνη την περίοδο. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι με τη διάσκεψη επισκέπτες υπολογίζονται ήδη σε πάνω από 800. Αν σκεφτούμε όμως και τη δημοσιότητα που θα προκαλέσει η διάσκεψη, οι επισκέπτες σίγουρα θα είναι πολλοί περισσότεροι.

Δεν προτείνουμε φυσικά η Περιφέρεια να πραγματοποιήσει τέτοιες δράσεις μόνο την περίοδο που θα λάβει χώρα το διεθνές γεγονός. Δεδομένων των προτάσεων που ήδη παρουσιάζονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας που αφορούν την αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα του πολιτισμού, κατανοούμε πως αποτελεί στόχο της Περιφέρειας η ανάδειξη και η προβολή της πολιτιστικής της φυσιογνωμίας ανεξαρτήτως της διάσκεψης. Πρόθεσή μας είναι να προτείνουμε την αξιοποίηση αυτού του γεγονότος, στην κατεύθυνση που θέτει και το ίδιο το επιχειρησιακό πρόγραμμα.

 


1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Δυτικής Αττικής. [Πηγή: patt.gov.gr]


Αν και ήδη υλοποιούνται δράσεις στην κατεύθυνση των στόχων που έχουν τεθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα, έχει μια αξία παραπάνω μέχρι το Μάρτιο του 2014, να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στον πολιτισμό. Όλες οι σχετικές δράσεις που έως τότε θα έχουν υλοποιηθεί, παράλληλα με αυτές που θα υλοποιούνται τότε, μπορούν να προβάλλονται με τη μορφή ενός ντοκιμαντέρ για τη πολιτιστική παραγωγή και τις προσπάθειες προώθησης του πολιτισμού από τη πλευρά της περιφέρειας.  

 

Όπως η πρώτη συνάντηση των Πολιτιστικών Φορέων Δυτικής Αττικής που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2011, και η «Βραδιά Πολιτισμού Ελληνικής Παράδοσης» το Νοέμβριο του 2012, και τα δύο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, θα μπορούσαν να καθιερωθούν αντίστοιχα φεστιφάλ προώθησης του Λαϊκού Πολιτισμού, ή ίσως και διαπολιτισμικά, δεδομένης της πολυπολιτισμικότητας της Περιφέρειας και σους υπόλοιπους γεωγραφικούς τομείς της. Φεστιβάλ που θα μπορούσαν να καθιερωθούν σε ετήσια βάση και να αποτελέσουν έναν πολιτισμικό και πολιτιστικό θεσμό.

 

Ο παραδοσιακός πολιτισμός και ο σύγχρονος λαϊκός πολιτισμός του κάθε περιφερειακού τομέα θα μπορούσε να συνδυαστεί και με την «χάραξη» αρχαιολογικών και πολιτιστικών διαδρομών. Στη δημιουργία αυτών των διαδρομών θα μπορούσαν να συμβάλλουν και οι αντίστοιχοι δήμοι ή όποιοι άλλοι φορείς κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

 


Βραδιά Πολιτισμού & Ελληνικής Παράδοσης στη Δυτική Αθήνα. [Πηγή: patt.gov.gr]

 

Η προβολή αντίστοιχων εκδηλώσεων αλλά και άλλων, όπως εκθέσεις ή απονομή πολιτιστικών βραβείων στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης μπορεί να σημάνει και την έναρξη ενός ετήσιου «μεγάλου» πολιτιστικού γεγονότος διεθνούς εμβέλειας. Ένα ετήσιο διεθνές πολιτιστικό γεγονός η υποστήριξη του οποίου μπορεί και πρέπει να συνοδευτεί από έντυπη και ηλεκτρονική προβολή. Άλλωστε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής έχουν ήδη τεθεί ως δράσεις η έκδοση οδηγού, έντυπου ή ηλεκτρονικού, με όλα τα σημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Αττικής. Η «χάραξη» των αντίστοιχων ιστορικών και αρχαιολογικών διαδρομών θα μπορέσει να αναδείξει ακόμη περισσότερο τη σημασία τους. Όπως ιδιαίτερα θα βοηθήσει στη προβολή όλων των παραπάνω η δημιουργία Portal ψηφιακής προβολής πολιτιστικών δράσεων και γεγονότων αλλά και αντίστοιχων επαγγελματικών δραστηριοτήτων τέχνης, φιλοξενίας κ.α., το οποίο επίσης αποτελεί επιδιωκόμενη δράση του επιχειρησιακού προγράμματος.

 

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής