Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 179 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Σταύρος Αρναουτάκης: Απαραίτητη η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τον ηπειρωτικό κορμό

Aναδημοσίευση από econews.gr

 

Μόνο με την ολοκλήρωση του χωροταξικού και ενεργειακού χάρτη της Κρήτης, την σύμφωνη γνώμη-διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών και κατ’ επέκταση των θεσμικών οργάνων της αιρετής Περιφέρειας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα είναι δυνατή η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο νησί.


Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που στάλθηκε με αποδέκτες το Κράτος, την ΡΑΕ, αλλά και την ΔΕΗ, από την πολύ σημαντική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία η Περιφέρεια Κρήτης και τα τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στις Βούτες στο Ηράκλειο. Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, βουλευτές, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και επιστημονικών ιδρυμάτων, του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ, της ΔΕΗ, των Επιμελητηρίων, αγροτικών-κτηνοτροφικών, περιβαλλοντικών φορέων αλλά και πολίτες, που γέμισαν με την παρουσία τους το αμφιθέατρο του ΙΤΕ Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του
 ανέφερε ότι καταρχήν για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί, είναι απαραίτητη η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τον ηπειρωτικό κορμό που θα καταστήσει το νησί μέρος του Εθνικού Συστήματος, εξέλιξη που θα δώσει το αναγκαίο περιθώριο για ένα ορθολογικότερο προγραμματισμό των επενδύσεων ΑΠΕ στο νησί.

Για το θέμα της χρηματοδότησης της καλωδιακής διασύνδεσης της Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με δημόσια χρηματοδότηση, ενώ υπάρχει η πιθανότητα συγχρηματοδότησης και από το νέο ΕΣΠΑ.

Απαραίτητη προϋπόθεση-είπε ο Περιφερειάρχης- για την ένταξη των ΑΠΕ στο νησί είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ στην Κρήτη, εργασία που έχει αναλάβει και ολοκληρώνει σύντομα το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου μετά από την απαραίτητη διαβούλευση του με την κοινωνία και τους φορείς του νησιού και σε συνδυασμό με τον ενεργειακό σχεδιασμό, να οριοθετηθεί αφενός το μίγμα των ΑΠΕ και αφετέρου η ανάπτυξη τους χωρικά και ποσοτικά.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι αδιανόητο η Κρήτη με αυτό το επιστημονικό ‘οπλοστάσιο’ που διαθέτει αλλά και με τους αιρετούς, να μην έχει λόγο σε ένα θέμα καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της και την ευημερία των κατοίκων της, όπως είναι η ενέργεια.
Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, «είναι ανεπίτρεπτο να μαθαίνουμε από τις τηλεοράσεις για γιγαντιαίες επενδύσεις ‘φαστ τρακ’ στην Κρήτη και εμείς όχι μόνο να μην συμμετέχουμε αλλά ούτε καν να έχουμε ενημερωθεί. Πρέπει να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι το έτος 2012 είναι αδιανόητο να σχεδιάζεις τέτοιες σοβαρές επεμβάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των έργων ΑΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες που σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλή».

Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε ακόμη ότι η προώθηση μεγάλων επενδύσεων αφήνει εκτός σχεδιασμού τοπικά επενδυτικά σχήματα ή πολίτες της Κρήτης, με αποτέλεσμα την αρνητική στάση συνολικά της κοινωνίας για τα έργα ΑΠΕ γεγονός που θα επιφέρει αντιδράσεις στην εγκατάσταση τους.
«Η Περιφέρεια Κρήτης ζητάει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου καθώς και την παροχή κινήτρων για την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Κρητικών στις επενδύσεις ΑΠΕ, ώστε να αποκεντρωθούν άμεσα τα οφέλη στη βάση της κοινωνίας και τα κέρδη να επανεπενδύονται στο νησί μας δημιουργώντας πλούτο και νέες θέσεις εργασίας».

Τέλος ο Περιφερειάρχης επεσήμανε, ότι, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι έχουν ήδη αρχίσει έρευνες και στην περιοχή μας,-σύμφωνα με ισχυρές ενδείξεις- για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα καταστήσει την Κρήτη ενεργειακό κόμβο στην περιοχή σε σύνδεση με την Κύπρο και ίσως το Ισραήλ.
 Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Λαμπρινός, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, επεσήμανε ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ από το κράτος και στην Κρήτη γίνεται στο πόδι χωρίς χωροταξικό και ενεργειακό σχεδιασμό, και για αυτό μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο και συγκροτημένο.
Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σύντομα πρόκειται να καταθέσει πρόταση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για την αναστολή όλων των αδειών και μελετών που έχουν κατατεθεί για ΑΠΕ στο νησί, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός.
«Δεν είναι δυνατόν να ασελγούν στο περιβάλλον της Κρήτης, και να μην υπολογίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Οι όποιες επενδύσεις γίνουν θα πρέπει να είναι υπέρ της Κρήτης και όχι εις βάρος της, με σεβασμό στον πρωτογενή τομέα, στην τοπική και τουριστική ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Λαμπρινός.
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί είναι:
-η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση μετά από διαβούλευση της μελέτης χωροθέτησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και η υιοθέτηση και εξειδίκευσή της μέσα από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου που εκπονείται από την μελετήτρια κα Κλουτσινιώτη.
-η παράλληλη εκπόνηση με διάφορα σενάρια του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης για τα επόμενα χρόνια ώστε σε συνδυασμό με την προαναφερόμενη μελέτη χωροθέτησης, να προσδιοριστεί το μίγμα των ΑΠΕ και η χωρική και ποσοτική ανάπτυξή τους.
«Μόνο με αυτή τη διαδικασία θα έχουμε τη συνολική εικόνα των έργων που θα κατασκευαστούν και έτσι θα μπορέσουμε να αποτιμήσουμε συνολικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν στο νησί, σε αντίθεση με τον αποσπασματικό τρόπο που αυτές εξετάζονται σήμερα. Ένας τρόπος που δεν μας διασφαλίζει από λανθασμένες επιλογές και αποφάσεις εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της Κρήτης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλογερής ανακοίνωσε ακόμα ότι «στο μεσοδιάστημα αυτό και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, η αρμόδια υπηρεσία που είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού
 Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, δεν θα μπορεί να γνωμοδοτεί θετικά για εγκατάσταση νέων μονάδων, θέση που την έχει υποβάλλει εγγράφως και προς το ΥΠΕΚΑ. Την ίδια στάση θα κρατήσει και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που γνωμοδοτεί στις ΜΠΕ των έργων για λογαριασμό του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης
  μιλώντας με την ιδιότητα του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης εμφανίστηκε θετικός στην ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά υπό προϋποθέσεις. «Υπάρχει, πραγματικά, επέμβαση του κέντρου που δεν αφήνει τις δυνάμεις της Περιφέρειας να αποφασίσουν τον τρόπο που θα αναπτυχθούν οι ΑΠΕ σε κάθε περιοχή, με βάση και τις ιδιομορφίες της» τόνισε ο κ. Κουράκης.

υΩς διασύνδεση κλειδί για τις εξελίξεις στον άξονα Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία αναδεικνύεται η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα με υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης για λογαριασμό της ΡΑΕ, με θέμα «Στρατηγική Μελέτη Ηλεκτρικών Διασυνδέσεων στην ΝΑ Ευρώπη και ο Κρίσιμος Ρόλος της Ελλάδας».

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, η διασύνδεση πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τμήμα του εθνικού συστήματος, αλλά και ως τμήμα του Ευρωπαϊκού διασυνδεδεμένου συστήματος που θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο την Κύπρο και το Ισραήλ.

Το κόστος της διασύνδεσης υπολογίζεται σε 1-1,2 δισ. ευρώ και μπορεί άνετα να καλυφθεί σε 4 χρόνια από τα τέλη για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Στη μελέτη εξετάζεται επίσης ο ρόλος του σχεδιαζόμενου υποβρύχιου καλωδίου EuroAsia Interconnector, που μελετάται να διασυνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο και στη συνέχεια την Κύπρο με την Κρήτη.

Με τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο κρατών θα επιτευχθεί ενεργειακή ασφάλεια, ενώ θα διοχετευτεί στα Ευρωπαϊκά δίκτυα, με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλο μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου από τις ΑΟΖ των δύο χωρών, το οποίο θα τροφοδοτεί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι το έργο αυτό αντιμετωπίζει σημαντικές τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις, καθώς απαιτεί πόντιση σε μεγάλα βάθη και σημαντικές επενδύσεις.

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής