Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 101 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Και μετά το 5μηνο της κοινωφελούς εργασίας τι;

Επιμέλεια Γαρυφαλλιά Γκαντζούνη
Manager Ανθρώπινου Δυναμικού

Συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Διαβάτης Γιάννης, ως ωφελούμενος του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στην ΑμΚΕ «Ερύμανθος».

Κύριε Διαβάτη, είστε πολιτικός επιστήμονας και συμμετέχετε στο 5μηνο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για τις ηλεκτρονικές εφημερίδες «SocialActivism Αθηνών» και «Οικοpress». Το πρόγραμμα αυτό, όπως ξέρετε, έχει σκοπό όχι μόνο να σας καλύψει ένα μικρό διάστημα οικονομικά, ως επίδομα ανεργίας, αλλά και να δημιουργήσει, αν είναι δυνατόν, για τον καθένα κάποια εργασιακή ευκαιρία, για την εύρεση κάποιας ανάλογης εργασιακής διεξόδου μετά το πέρας αυτής. Από την εμπειρία σας σ’ αυτό το πρόγραμμα, υπάρχει κάποια σχετικής προοπτική;

Το μεγαλύτερο όφελος που αποκόμισα απ’ αυτήν την εμπειρία ήταν η συνειδητοποίηση πως ευκαιρίες υπάρχουν παντού και για όλους. Η διαφορά είναι ότι δεν τις βλέπουμε ούτε όλοι, ούτε πάντοτε. Αυτό ως μια βάση συζήτησης. Επί της ουσίας, κατάλαβα ότι η κοινωνική οικονομία σ’ άλλες πιο προηγμένες χώρες, αναπτύσσει και εξελίσσει την ιδιωτική πρωτοβουλία σε βαθμό τόσο ατομικού όσο και εθνικού συμφέροντος, ενώ, εδώ στην Ελλάδα, είναι ακόμη μια σχεδόν άγνωστη οικονομική δραστηριότητα για τους πολίτες. Πιστεύω ότι η κεντρική εξουσία θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα για να διαδοθούν οι δυνατότητες πάταξης της ανεργίας - σ’ ένα βαθμό περισσότερο ή λιγότερο - και της κοινωνικής αβουλίας. Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, θέλω να επισημάνω και την ευθύνη των πολιτών, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν όχι ό,τι είναι αποδοτικό, αλλά ό,τι είναι εύκολο και πρόχειρο. Ή ακόμα χειρότερα, δεν κάνουν τίποτα, παρά μόνο ζητάνε κομμάτι απ’ την πίτα προτού τη φτιάξουν.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι πολίτες για να αλλάξουν αυτήν τη ροπή των πραγμάτων και να μπουν στην αντίληψη, να σπέρνουν πριν να θέλουν να θερίσουν;

Νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται στο ίδιο το πρόγραμμα κοινωνικοποίησης της Γνώσης, που υλοποιούμε και προβάλλουμε για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, με τις θεματικές ανθρωπιστικής δράσης και αντιμετώπισης της φτώχειας μέσα απ’ την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Συνεπώς, ως προς την προσωπική μου εμπειρία, το μεγάλο όφελος που αποκόμισα, ήταν να ανιχνεύσω τις δυνατότητες που προσφέρει η Κοινωνική Οικονομία, να αφυπνιστώ, να δραστηριοποιηθώ, να επικοινωνήσω την εμπειρία αυτή στο περιβάλλον μου και να την αξιοποιήσω, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε με τη σύσταση ενός κοινωνικού συνεταιρισμού. Αξίζει να επισημάνω εδώ ότι η εποχή αυτή είναι πολύ πρόσφορη για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στο επίπεδο των ανέργων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, δεδομένου ότι είναι πολλά τα προγράμματα που «τρέχουν» προς την κατεύθυνση του καινοτομικού επιχειρείν, ή της αγροτο-οικονομίας, όπως και πολλών ακόμη μορφών επιχειρήσεων.

Η κοινωνική δικτύωση, λοιπόν, βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ναι. Θέλω να πω, εδώ, ότι πέραν της αφυπνίσεώς μου ως προς τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής οικονομίας, ένα άλλο «άνοιγμα φωτός» από το οποίο ωφελήθηκα είναι η κοινωνική δικτύωση και ιδιαίτερα η δημοσιογραφία των πολιτών. Ως προς την κοινωνική δικτύωση το μεγάλο δίδαγμα είναι η εμπέδωση της αξίας που εμπεριέχεται στην κοινωνική Αλληλεγγύη, εκεί όπου οι επάρκειες ή/και το περίσσευμα κάποιων σε αγαθά, σε γνώσεις ή υπηρεσίες μπορούν να καλύψουν ανάγκες και ανεπάρκειες κάποιων άλλων. Νιώθεις ένα λυτρωτικό συναίσθημα όταν προσφέρεις, ενώ όταν σου προσφέρουν νιώθεις την ευγνωμοσύνη να μετατρέπεται μέσα σου σε Αγάπη για τους ανθρώπους.

Και ως προς τη Δημοσιογραφία Πολιτών, ποιο ρόλο μπορεί αυτή να παίξει;

Ως προς τη Δημοσιογραφία Πολιτών, αυτή πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί ως ένα «εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων σε επίπεδο πολιτικών παρεμβάσεων κυρίως, αλλά επίσης σε άλλους τομείς, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, στις εξελίξεις των επαγγελματικών κλάδων, ή μεταξύ της επιστημονικής, ή της καλλιτεχνικής κοινότητας και μάλιστα με δυο πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα, της παγκοσμιότητας της διάδοσης γνώσεων, αλλά και της, απίστευτα, γρήγορης ταχύτητας μετάδοσης αυτών των γνώσεων.

Ως συντάκτης των ηλεκτρονικών εφημερίδων ποια θέματα έχετε αναπτύξει;

Μέσα απ’ την πληθώρα των θεμάτων που κίνησαν το ενδιαφέρον μου, ιδιαιτέρως ανέπτυξα ζητήματα που αφορούν στη διάδοση της Γνώσης γενικώς, ή σχετικώς με τη βοήθεια προς τις ευπαθείς ομάδες, όπως ο τρόπος παροχής βοήθειας, συγκριτικώς, με τους άστεγους, του Παρισιού και της Αθήνας. Άλλο παράδειγμα η αξιοποίηση τηγανελαίων από εστιατόρια και νοικοκυριά, τα οποία, ενώ ως απόβλητα καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, με σοβαρότατες βλαπτικές συνέπειες στην υγεία μας, θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, προς παραγωγή πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, σε ευρύτατη κλίμακα˙400.000 μ.τ. υπολογίζεται πως ρυπαίνουν, κάθε χρόνο το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα, παραγκωνίζοντας, ταυτοχρόνως, έναν – εν δυνάμει – πακτωλό χρημάτων.

Έχετε ζήσει, κύριε Διαβάτη, στο Παρίσι κι εκεί υπάρχουν οι γνωστοί κλοσάρ (άστεγοι), που ζουν συνήθως στα υπόγεια του μετρό. Αυτό το φαινόμενο που υπάρχει στο Παρίσι έχει κάποια σχέση με το φαινόμενο των νεόπτωχων – αστέγων στην Αθήνα;

Το φαινόμενο στη Γαλλία είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένο, με μακρά ιστορία και δεν είναι συνυφασμένο με τη σύγχρονη οικονομική κρίση και την έκρηξη του φαινομένου στην Ελλάδα, όπου αποτελεί συνέπεια αυτής. Άρα, εδώ, το φαινόμενο αυτό είναι ταυτισμένο με την ανεργία, καθόσον οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουν οικογενειακή στήριξη, μπορεί να καταλήξουν άστεγοι, γεγονός που σημαίνει ότι το κλειδί εδώ στην Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι Δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, όπου χρειάζεται η ανάδειξη του προβλήματος ώστε να προκληθεί ένα κλίμα μεγαλύτερης αλληλεγγύης απ’ τους συμπολίτες μας, όπως και καλύτερης διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται σκανδαλωδώς, ατελέσφορα για την πάταξη της ανεργίας, για την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, η δημιουργία μιας και μόνο μιας θέσης εργασίας κοστίζει πάνω από 150.000 €, σε σχέση με τους, τελικώς, προσποριζόμενους αυτή τη θέση, εν τω συνόλω, των όσων επελέγησαν για την εκπαίδευσή τους και προς κάλυψη θέσεων ανεργίας.

Κύριε Διαβάτη, έχετε μήπως να προσθέσετε κάτι τελευταίο για τη σωστή αξιοποίηση των χρηματικών πόρων με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας στη χώρα μας;

Κλείνοντας, θέλω να διατρανώσω την πεποίθησή μου πως συχνά οι ευκαιρίες είναι ‘‘αθόρυβες’’ και ‘‘αόρατες’’, γι’ αυτό εμείς οι πολίτες πρέπει να έχουμε σε εγρήγορση και στο μέγιστο βαθμό, τη λειτουργία των αντιληπτικών κεραιών μας. Άλλοτε πάλι, κάποιες ευκαιρίες ‘‘κραυγάζουν’’ δίπλα μας, αλλά εμείς αδρανούμε. Νομίζω πως, λίγο-πολύ, αυτό συμβαίνει με τα ‘‘τρέχοντα’’ προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία δεν τυχαίνουν της σωστής αξιοποίησής τους και μάλιστα αυτό συμβαίνει, όχι μόνο εκ μέρους των αρμόδιων φορέων, αλλά και εκ μέρους των επιχειρηματιών ή ανέργων. Μ’ αυτό το τελευταίο θέλω ιδιαιτέρως να αναδείξω πως αν οι πολιτικοί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους στο συγκεκριμένο θέμα, είναι, επίσης, επειδή κι εμείς δεν ασκούμε τους κατάλληλους χειρισμούς απέναντί τους. Δηλαδή, όταν εμείς είμαστε καλά ενημερωμένοι μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική πίεση στους χειριστές αυτών των ‘‘ευκαιριών’’ που ενώ ανήκουν στους πολίτες και στην εθνική οικονομία, συχνά, καταλήγουν – ή κατέληγαν μέχρι πρόσφατα – στις τσέπες κάποιων ‘‘επιτήδειων’’. Εδώ ακριβώς έγκειται η αξία της Δημοσιογραφίας των πολιτών. Να ενημερωνόμαστε μεταξύ μας και να δυσκολεύουμε το έργο των επίδοξων αποπροσανατολιστικών τεχνασμάτων εις βάρος μας, των όποιων, καταχραστών της εξουσίας.

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής