Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 201 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Πως είδε ο σύμβουλος του Τρούμαν την Ελλάδα το 1947

Αναδημοσίευση: Εφημερίδα ΟΙΚΟνομία της Π.Α.Κ.Ο.Ε.

τεύχος Δεκεμβρίου, 2012

Paul Porter 1Τον Φεβρουάριο του 1947 ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν έστειλε στην Ελλάδα τον προσωπικό του απεσταλμένο Paul Porter για να έχει μια σαφή ενημέρωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Ο Porter ήταν δικηγόρος, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, εμπνευσμένος από τις σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις του New Deal του Ρούζβελτ και επικεφαλής της “Αποστολής Οικονομικής Έρευνας” για την Ελλάδα.

Αποστολή του Porter ήταν να συντάξει μία έκθεση στην οποία θα αποφαινόταν αν …ήμασταν συμφέρουσα επένδυση για τα αμερικανικά συμφέροντα, κάτι περίπου σαν την σημερινή Τρόικα δηλαδή. Το ημερολόγιό του, με τις εντυπώσεις του από την Ελλάδα, κυκλοφορεί στη χώρα μας με τίτλο «Ζητείτε ένα θαύμα για την Ελλάδα» (Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις).Ακολουθεί ένα τμήμα του υπομνήματος που έστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, στο οποίο σχολιάζει πτυχές της μεταπολεμικής ελληνικής πραγματικότητας.

Η ζωή στην Ελλάδα

«Ακόμη θυμάμαι ένα εντυπωσιακό γεύμα που παράθεσε προς τιμήν μου ένας κορυφαίος τραπεζίτης στο πολυτελές διαμέρισμά του. Οι τρείς σερβιτόροι φορούσαν λιβρέες, τα κρασιά που προσφέρθηκαν ήταν θεσπέσια και το φαγητό ήταν εκπληκτικά καλό. Η αντίθεση ανάμεσα στο λουκούλλειο γεύμα και στα παιδιά που λιμοκτονούν στους δρόμους παραήταν ταιριαστή και σκληρή

Για την Ελληνική δημόσια διοίκηση

«Ο εκλιπών βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος είχε χαρακτηρίσει πολλούς κυβερνητικούς υπαλλήλους κομματόσκυλα και ‘πολιτικούς καφενείου’ και είχε περιγράψει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης ως κάποιου είδους συνταξιοδοτικό σύστημα για πολιτικούς εγκάθετους. Βαριές κουβέντες, αλλά όχι αδικαιολόγητες. Η δημόσια διοίκηση είναι υπερβολικά εκτεταμένη, κακοπληρωμένη και αποθαρρημένη. Οι χαμηλοί μισθοί προσαυξάνονται βάσει ενός εντελώς συγκεχυμένου συστήματος επιδομάτων, χάρη στα οποία μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερα από το βασικό τους μισθό… Το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη αποδιοργάνωση. Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει διοικητική δομή που να είναι λόγω ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας και μόνο τόσο απαράδεκτη

Για την Ελληνική κυβέρνησηPaul porter

«Η Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κατ’ουσίαν άλλη πολιτική εκτός από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρήσει την εξουσία, απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος κατά τον πόλεμο και επικαλούμενη τον ίδιο της τον τεραστίων διαστάσεων αντικομουνισμό ως επιχείρημα για την παροχή ξένης βοήθειας σε απεριόριστες ποσότητες, στόχος της, κατά την προσωπική μου κρίση, είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για την διαιώνιση των προνομίων μιας μικρής κλίκας από τραπεζίτες και εμπόρους που αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα… Η άμεση συνέπεια της εγγύησης για αμερικανική βοήθεια ήταν όχι να παρακινηθεί η κυβέρνηση να επεκτείνει τις προσπάθειές της, αλλά να εισπράξει το ευχάριστο αίσθημα ότι είχε απαλλαγεί από οποιαδήποτε υποχρέωση να κάνει οτιδήποτε

Κανένα μέτρο δεν λήφθηκε από την απελευθέρωση και μετά για να δοθεί χρήσιμη εργασία σε όσους ήταν σε θέση να εργασθούν από το ευρύ αυτό στρώμα του πληθυσμού”.

Δύο και μισό έτη μετά την απελευθέρωση, η Ελλάδα ευρίσκεται σε μία κατάσταση νεκρώσεως παρά την ουσιαστική εξωτερική βοήθεια και την αρμόδια εξωτερική καθοδήγηση”.

Σημαντικά ποσά ξένου συναλλάγματος, σπαταλήθηκαν κατά το παρελθόν έτος [1946], σε εισαγωγές ειδών πολυτελείας, σε πώληση χρυσών λιρών από το κράτος και σε πράξεις επί του νομίσματος στην μαύρη αγορά.»

Για την Ελληνική πλουτοκρατία

«Πίσω από την κυβέρνηση, υπάρχει μια μικρή εμπορική και τραπεζική κλίκα της οποίας ηγείται ο Πεσμαζόγλου, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, που είναι πανούργος και αποτελεσματικός παίκτης. Αυτή η κλίκα είναι αποφασισμένη πάνω απ’όλα να προστατεύσει τα οικονομικά της προνόμια, όποιο και αν είναι το κόστος σε ό,τι αφορά την οικονομική υγεία της χώρας.»

«Η κλίκα αυτή, είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο, τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν, να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος, γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας.»

Για τους Έλληνες εφοπλιστές

«Τα ναυτιλιακά συμφέροντα βρίσκονται σε ιδιαίτερα σκανδαλώδη θέση. Σήμερα η Ελληνική εμπορική ναυτιλία βρίσκεται σε άνθηση και οι εφοπλιστές καρπώνονται τα κέρδη. Όμως η χρεοκοπημένη Ελληνική κυβέρνηση δεν απολαμβάνει κανένα όφελος απ’όλο αυτόν τον πλούτο. Οι αποδοχές των ναυτικών εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρα, αλλά τα κέρδη των πλοιοκτητών παραμένουν στην πλειονότητά τους στο εξωτερικό

TrumanΤο δόγμα Τρούμαν

Τελικά οι ΗΠΑ μέσω της έκθεσης Porter έκριναν ότι άξιζε τον κόπο να επενδύσουν πάνω μας. Κι έτσι γεννήθηκε το λεγόμενο Δόγμα Τρούμαν, που αν θυμάστε κάποια στιγμή ακούστηκε και για τα τωρινά “πακέτα διάσωσης”. “Αναζητούμε ένα νέο Δόγμα Τρούμαν για την Ελλάδα”, είπαν. Όπως τώρα έτσι και τότε για να …πέσουν τα “πακέτα σωτηρίας” έπρεπε να υπάρξουν δεσμεύσεις. Διαβάστε ποιες ήταν:

«Ένας τρόπος αντιμετωπίσεως των προβλημάτων θα ήταν να υπάρξουν, εκτός από μία συμβουλευτική αποστολή που θα αντιπροσωπεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετοί Αμερικανοί και άλλοι ξένοι τεχνικοί, χρησιμοποιούμενοι ως άτομα από την ελληνική κυβέρνηση σε καίριες εκτελεστικές θέσεις. Πρέπει να εγκατασταθεί Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου υπό την αρχηγία ξένων τεχνικών…

Η Αμερικανική αποστολή πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίζει μέσω διαφόρων τρόπων ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή χρήση της αμερικανικής βοήθειας. Θα πρέπει να έχει την εξουσία ως τελευταίο μέτρο, για να διακόπτει ή να περιορίζει την οικονομική βοήθεια όχι μόνο γενικώς, αλλά και σε περίπτωση οποιουδήποτε σχεδίου ή ενέργειας, όποτε καθίσταται προφανές ότι οι όροι της βοήθειας δεν τηρήθηκαν”.

Η Αμερικανική αποστολή θα πρέπει να συμμετέχει στην ανάπτυξη της πολιτικής εσόδων και εξόδων (της ελληνικής κυβερνήσεως). Απαιτείτε πρώτα, η εκ μέρους της Αμερικανικής αποστολής έγκριση του προϋπολογισμού πριν αυτός τεθεί σε ισχύ.”

Το πρόγραμμα εισαγωγών το οποίο θα ετοιμάζεται υπό την επίβλεψη της Διευθύνσεως Εξωτερικού Εμπορίου, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο, μετά την έγκρισή του από την Αμερικανική αποστολή

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής