Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Το μέλλον των πράσινων στεγών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής

Αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα

«Πράσινες στέγες» αλά Γερμανία, Νέα Υόρκη και Μελβούρνη θα αποκτήσει μέσα στους επόμενους μήνες το λεκανοπέδιο Αττικής, φιλοξενώντας τους πρώτους τεχνητούς πνεύμονες πρασίνου σε τρία μεγάλα δημόσια κτίρια και οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τις πρώτες ταράτσες που σχεδιάζεται να υποδεχτούν τις «πράσινες ζαρντινιέρες» της πόλης θα είναι εκείνες του Αρείου Πάγου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στο Σύνταγμα, καθώς επίσης και πέντε δημαρχιακά μέγαρα του λεκανοπεδίου. Η ιδέα που ξεκίνησε από τον κ. Στέφανο Μάνο και την έχει ασπαστεί και ο νυν δήμαρχος της Αθήνας κ. Νικήτας Κακλαμάνης αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στους επόμενους μήνες σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη, ειδικό στον σχεδιασμό βιοκλιματικών κτιρίων, και την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΕΑΝ, που ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα καμπάνια ενημέρωσης για την οικολογική πόλη του μέλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει η τεχνική εταιρεία Ακτωρ του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Στους πρώτους δήμους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, δημιουργώντας από μία δική τους «πράσινη στέγη», θα είναι οι Δήμοι Ρέντη, Μελισσίων Αργυρούπολης, Αγίων Αναργύρων, Αχαρνών, καθώς και τρεις περιφερειακή δήμοι (Πελοποννήσου, Βόρειας Ελλάδας, Ηπείρου κ.ά.).

Τι είναι τα πράσινα κτίρια;

Οι πράσινες στέγες αποτελούν μια τεχνική ηλιοπροστασίας της οροφής οικιακών, βιομηχανικών ή ακόμη και εμπορικών κτιρίων, τμήμα των οποίων μπορεί να φυτευτεί και να καλλιεργηθεί. Η φύτευση γίνεται με φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία, τα οποία λόγω της εξατμισοδιαπνοής συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας του κτιρίου κατά τους θερινούς μήνες, στη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και στη λύση περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Σύμφωνα με το ΚΕΑΝ, οι πνεύμονες πρασίνου στις στέγες κτιρίων δημιουργούν μεγάλα πλεονεκτήματα στις μεγαλουπόλεις. Ακόμη και κατά τη διάρκεια μίας μέτριας θερμοκρασιακά ημέρας -περίπου 24 βαθμών Κελσίου-, η θερμοκρασία στην επιφάνεια μιας συμβατικής στέγης μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 65,5 βαθμούς. Η αύξηση αυτή προκαλεί και ανάλογη μεταβολή στη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων του κτιρίου το οποίο στεγάζει. Η εφαρμογή της μεθόδου των φυτεμένων στεγών μπορεί να περιορίσει το κόστος κλιματισμού έως και 25%.

Επιπλέον, η φυτική κάλυψη μιας πράσινης στέγης λειτουργεί σαν φίλτρο που συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια και ως ένα αυτόνομο οικοσύστημα, που ενθαρρύνει την παρουσία και την παραμονή της πανίδας στην περιοχή.

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής