Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Τεχνικές Δικτύωσης & Συνεργατισμός για το μέλλον

Αναδημοσίευση από agrotikabook

 

Οι Τεχνικές Δικτύωσης και ο Συνεργατισμός ήταν διάχυτες στην «ξέχειλη» από συμπολίτες αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς την 20η Φεβ 2013, με αντικείμενο την «Μεταφορά Τεχνολογίας Δικτύωσης για τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά»

 

Την μεστή στοιχείων και πληροφοριών ημερίδα οργάνωσε το Επιμελητήριο Κιλκίς (κα Μαρία Καλογερίδου, 6974729968, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, την Ένωση Νέων Αγροτών Κιλκίς και την ΑΜΚΕ Μυρεψώς.

Το έντονο ενδιαφέρον προσέλκυσε συμμετέχοντες από Κομοτηνή, από Πιερία, από Χαλκιδική, από Σέρρες, από Κοζάνη, από Πέλλα, από Λάρισα και από πολλά άλλα μέρη, που είναι ισχυρή παρακαταθήκη για πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλη την Ελλάδα.

Άλλωστε ακούστηκε ότι ήδη οι σοβαροί επαγγελματίες παραγωγοί Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών-ΑΦΦ, συναντήθηκαν στις 9 Φεβ 2013 και αποφάσισαν την σύσταση δομής, την μορφή της οποίας θα αποφασίσουν στις 6 Απρ 2013 στο Λιτόχωρο με φροντίδα της φιλοξενία από την Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, και σκοπό την προώθηση της εμπορίας των Ελληνικών ΑΦΦ στην διεθνή αγορά και διαμόρφωση θετικής εικόνας (branding) των Ελληνικών ΑΦΦ. Στο υπό σύσταση νέο Πανελλήνιο Δίκτυο Ελληνικών ΑΦΦ, Βοτάνων & Καρυκευμάτων η διαμορφωθείσα τεχνογνωσία σύστασης Δικτύων στο Επιμελητήριο Κιλκίς θα είναι πολύτιμη παρακαταθήκη.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσίαση της κας Μαρίας Κοσματοπούλου (6976600353), η οποία τόνισε ότι η καλλιέργεια & εμπορία αρωματικών φυτών στην Ελλάδα, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες διαφόρων ομάδων και μεμονωμένων, εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά θέματα που χρειάζονται μέριμνα για να «ανοίξει» ο δρόμος των κερδοφόρων πωλήσεων, διότι το σημαντικότερο όλων είναι να πετυχαίνεις να πουλάς, και μόνο όταν μπορείς να πουλάς αξίζει και να παράγεις αυτό που μπορείς να πουλάς. Τα πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι

1. Συσπείρωση των παραγωγών και, αναλυτική καταγραφή των καλλιεργούμενων ειδών-ποικιλιών, αποδόσεις σε δρόγες και έλαια ανά τύπο και ανά προϊόν-καλλιέργεια & εκτιμήσεις ανάπτυξης 3ετίας στις υφιστάμενες καλλιέργειες

2. Διερεύνηση των αγορών & ανταγωνισμού και να εκτιμήσετε τις δυνατότητές σας για είσοδο και ανάπτυξη, σε σχέση με τα είδη που διαθέτετε σήμερα και τα είδη που έχουν ζήτηση από τις αγορές. Τα ΑΦΦ (σε μορφή δρόγης, ελαίου ή εκχυλίσματος) διοχετεύονται κατά βάση στους εξής κλάδους:

Ως βιομηχανικά προϊόντα (Φαρμακοβιομηχανία, Καλλυντική βιομηχανία, Βιομηχανία παραγωγής απορρυπαντικών/καθαριστικά & Βιομηχανία τροφίμων-ποτών)

Ως καταναλωτικά προϊόντα (Food service, Λιανεμπόριο).

3. Απόφαση για το Μάρκετινγκ mix της προσπάθειάς σας Ποια είδη θα συνεχίσετε να καλλιεργείτε και ποια νέα θα δοκιμάσετε, ποια από αυτά θα προωθήσετε ως βιομηχανικά και ποια ως καταναλωτικά, προς ποιους κλάδους-αγορές, σε τι μορφή (δρόγη, έλαιο, εκχύλισμα, μεταποιημένο τελικό προϊόν), σε τι συσκευασία και τιμή, μέσα από ποια κανάλια διανομής και με ποιους τρόπους θα τα πουλήσετε

4. Σύσταση επιχειρηματικής δομής, οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία της και σύνταξη πλήρους Business & Marketing action Plan 5ετίας.

5. Εφαρμογή του σχεδίου δράσης. Πριν από την εφαρμογή ο φορέας πρέπει να διασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την έναρξη και υποστήριξη του εγχειρήματος.

Ο καθ Βασίλειος Ρούσσης έδωσε συνοπτικά όλα τα επιστημονικά δεδομένα και τα στοιχεία παγκόσμιας παραγωγής και διακίνησης ΑΦΦ, καθώς και εικόνες από την παραγωγική και μεταποιητική διαδικασία.

Η Δρ Αικατερίνη Παπαδοπούλου περιέγραψε τις πολλές προσπάθειες και πειράματα με τους 70 περίπου παραγωγούς-μέλη της ΜΥΡΕΨΩ με τα διάφορά στελέχη των κλάδων των αρωματικών φυτών έως ότου καταλήξουν στις αποτελεσματικότερες καλλιέργειες. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια έχουν καταλήξει στις καταλληλότερες καλιέργειες.

Όλοι ενθουσιάστηκαν από τη παρουσίαση των πετυχημένων πρακτικών της Dioscourides (www.dioscourides.gr) από τον κ. Δ. Μιχαηλίδη και της Paramedica (www.paramedica.gr) από τον κ. Α. Σγουρίδη.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι 1-μεγάλη βιοποικιλότητα, 2-μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων και 3-μακροχρόνιος ζων πολιτισμός. Αν κάποιος θα αναρωτιόταν με τι να ασχοληθεί επαγγελματικά, οι πιθανές απαντήσεις με πιθανότητα επιτυχίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  1. Επιλογή τρόπου ζωής
  2. Προσδιορισμός αγροτικού επαγγέλματος (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασοκόμος και των συμπληρωματικών ενασχολήσεων) στην αγροδιατροφή
  3. Δενδροκομία, λαχανοκηπευτικά ή αρωματικά Ελληνικά φυτά
  4. Κτηνοτροφία μικρών ζώων, αυτόχθονων φυλών.
  5. Μορφές της κοινωνικής οικονομίας και του συνεργατισμού
  6. Τοπική Ανάπτυξη με τοπική αυτάρκεια & βιωσιμότητα

Οτιδήποτε και αν επιλέξει να καλλιεργήσει ή να εκθρέψει ο αγρότης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει μέλλον αν δεν εξασφαλίσει τον έλεγχο της διαδικασίας προσέγγισης στον τελικό καταναλωτή ή έστω την συμμετοχή του στην αλυσίδα.

Η ανεπαρκέστατη διάχυση ερευνητικών στοιχείων για τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά δεν μπορεί να καλυφθεί με ημερίδες και συνέδρια. Οι σοβαροί παραγωγοί διαμορφώνουν σεμινάρια για αυτούς, όπως η Ομάδα Καλλιεργητών Αργολίδας που εξασφάλισε ένα ενημερωτικό τριήμερο σεμινάριο στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Εργαστήριο προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών ανθοκομικών ειδών, Δρ Ε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">ΜαλούπαΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), ή πολυήμερα σεμινάρια που οργανώνει το Πανεπιστήμιο.

Όσον αφορά τα μοντέλα συνεργασίας η ΠΕΝΑ υποστήριξε την δημιουργία ΑΜΚΕ (Ασκληπιείος Βοτανικός κήπος) στην Αργολίδα (κα Γ. Δρόσου-Παγίδα), Συνεταιρισμός στις Σέρρες (κ. Π. Γκιοργκίνης) και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΥΓΔΟΝΙΑ» στην Θεσσαλονίκη (Δ. Μιχαηλίδης) .

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ υποστηρίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλέγμα ώστε ο αγρότης να μπορεί να προσεγγίσει τον καταναλωτή, όπως είναι οι Αγορές Αγροτών-Farmers Market, οι Απευθείας Πωλήσεις από το αγρόκτημα-Vente Directe, τα Δημοπρατήρια και τα σύγχρονα μέσα όπως η αξιοποίηση του διαδικτύου-e-shop κλπ.

Η εξαιρετική δουλειά που έγινε από το Επιμελητήριο Κιλκίς για την τεχνολογία σύστασης δικτύων στην περιοχή Κιλκίς και Γευγελής, με το πιλοτικό AROMAnet, μπορεί να αξιοποιηθεί για την δημιουργία του Δικτύου Ελληνικών Αρωματικών, φαρμακευτικών, βοτάνων & καρυκευμάτων, όπως προβλέπεται να γίνει το Σάββατο, 6 Απρ 2013, στο Λιτόχωρο, από τους εκπροσώπους των ομάδων και δομών παραγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού, καλλιεργητών ΑΦΦ, μεταποιητών και παραγωγών τελικών προϊόντων.

 Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής