Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 184 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Μεσογειακή Διατροφή & Παραδοσιακά Προϊόντα - Βιολογικός Οίνος

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου

Γεωπόνος, ΓΠΑ, M.Sc.

 

Ένα προϊόν πλήρως βιολογικό είναι ο βιολογικός οίνος, ο οποίος μπορεί πλέον να φέρει το ευρωπαϊκό λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα -από το 2012- σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό! Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται αρχικά το βιολογικό κρασί από τον βιοκαλλιεργητή Δημήτρη Παπαναστασίου από τα Σπάτα, όπου τα βιολογικά κρασιά έχουν και την επωνυμία του. Ο ίδιος τόνισε ότι τα προϊόντα που παράγονται δεν περιέχουν συντηρητικά και καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο. Στα αμπέλια ρίχνεται κοπριά από τα ζώα, τα οποία διατρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές. Φυσικά, δε λιπαίνονται με χημικό τρόπο ούτε ρίχνονται φυτοφάρμακα, τα ζιζάνια (χορτάρια ανάμεσα στα αμπέλια) ξεριζώνονται με το τρακτέρ και όχι με τα ζιζανιοκτόνα, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το οικοσύστημα.

f5kotsovinou14

Δημήτρης Παπαναστασίου, βιοκαλλιεργητής από τα Σπάτα

 

 f5kotsovinou15

Γλυκό κρασί ΝΑΜΑ και το πετιμέζι

 

Το κρασί περιέχει όλα τα συστατικά και τα αρώματά του, με σαφώς ανώτερη ποιότητα συγκριτικά με το συμβατικής παραγωγής. Οι ποικιλίες σταφυλιών από τις οποίες παράγονται τα κρασιά, είναι το Σαββατιανό, ο Ροδίτης, το Μοσχάτο και το Chardonnay από λευκές ποικιλίες και η Μανδηλαριά, το Αγιωργήτικο, το Merlot, το Cabernet και το Syrah από ερυθρές. Η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων είναι από το Ινστιτούτο ελέγχου ΒΙΟ Ελλάς. Αρκετοί πελάτες ζητούν κατά καιρούς να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι ανάλυση στα προϊόντα, όπου δε βρέθηκαν ποτέ ίχνη υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα(!).

 

Κυρίως οι καταναλωτές προτιμούν τη ρετσίνα, τον παραδοσιακό οίνο, του οποίου η ρετσίνη παράγεται από πιστοποιημένα πεύκα.

 

 Άλλα προϊόντα του Κου Παπαναστασίου, είναι το βιολογικής παραγωγής λάδι, το οποίο για να είναι υψηλής ποιότητας, οι ελιές συγκομίζονται πράσινες πριν ακόμα ωριμάσουν. Το λάδι τους, έξτρα παρθένο με οξύτητα 0,01-0,03%- διατίθεται προς πώληση στις βιολογικές αγορές Αττικής.

 

Ο ίδιος σπουδάζει, παράλληλα, σε αντίστοιχο κλάδο, με σκοπό την απόκτηση βαθύτερης κατάρτισης στα παραγόμενα προϊόντα του. Προτρέπει, μάλιστα, τους νέους να ασχοληθούν με την παραγωγή ώστε να έχουν ένα επάγγελμα που θα τους «γεμίζει» και θα τους αποφέρει έσοδα. Ακόμη, προτρέπει και τους καταναλωτές να καλλιεργήσουν κηπευτικά στα μπαλκόνια τους, μέσα στις γλάστρες, για να έχουν δικιά τους παραγωγή και το σημαντικότερο να γνωρίζουν τι τρώνε. Νιώθοντας τη χαρά να τρώνε κάτι που οι ίδιοι καλλιέργησαν!

 

Επίσης ο κ. Παπαναστασίου καλλιεργεί στο αγρόκτημα του κηπευτικά. Οι σπόροι για τα κηπευτικά που σπέρνουν είναι παραδοσιακοί παλιοί σπόροι από τον «παππού και την γιαγιά», όχι υβρίδια σπόρου, μιας και δεν επιτρέπονται στη βιολογική καλλιέργεια. Κατά βάση, ο παραγωγός εξήγησε ότι καλλιεργεί με τους δικούς του σπόρους και έτσι δε θα δει κάποιος στον πάγκο της αγοράς μια απόλυτη ομοιομορφία στα κηπευτικά, καθώς είναι πολλές οι ποικιλίες για το ένα λαχανικό, παραδείγματος χάρη, στην πιπεριά τα χρώματα και τα σχέδια ποικίλουν από πιπεριά σε πιπεριά και αυτό είναι κάτι που ισχύει στη φύση! Συνάμα, ο πελάτης έχει μεγαλύτερη ποικιλία να διαλέξει.

 

Στο τέλος της συζήτησης, προσκάλεσε όποιον επιθυμεί, να επισκεφτεί το αγρόκτημά του στα Σπάτα όπου έχει την παραγωγή του καθώς προσφέρθηκε να τον ξεναγήσει στο χώρο παραγωγής και τυποποίησης των βιολογικά πιστοποιημένων κρασιών.

 

Βιολογική Λαϊκή Αγορά της Ν. Σμύρνης           

 

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής