Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 97 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Υγεία και ομορφιά με τα βιολογικά καλλυντικά

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου
Γεωπόνος, Γ.Π.Α.,
M.Sc.

«Πώς η υγεία δεν θα αποτελέσει θυσία στο βωμό της ομορφιάς;» Αναδείξτε την ομορφιά σας με τα ΟΙΚΟ-βιολογικά καλλυντικά… Γιατί να χρησιμοποιήσω τα βιολογικά καλλυντικά;

filesΟ τομέας της ομορφιάς είναι πάντα επίκαιρος, τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές θέλουμε να δείχνουμε πιο όμορφοι. Οι γυναίκες, ως επί το πλείστον χρησιμοποιούμε καθημερινά προϊόντα ομορφιάς, όπως σκιές για τα μάτια, μολύβι, μάσκαρα…για να τονιστούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να δείχνουμε πιο λαμπερές και ευδιάθετες. Ακόμα, κάποιες κρέμες όπως τα after shave χρησιμοποιούνται και από τον αντρικό πληθυσμό…

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου όταν αγοράζουμε βιολογικά καλλυντικά;

Αρχικά, κοιτάμε στη συσκευασία, ποια συστατικά περιέχει το προϊόν, διότι μπορεί να περιέχει αλλεργιογόνους σε μας παράγοντες και κατόπιν αν φέρουν κάποια επισήμανση ως προς τη βιολογικότητα του προϊόντος. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για την πιστοποίηση των βιολογικών καλλυντικών είναι ότι δεν έχει θεσπιστεί ακόμη κρατικό νομοθετικό πλαίσιο, βάση του οποίου θα πιστοποιούνται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο και για το λόγο αυτό, υπάρχουν ιδιωτικά πρότυπα, από φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των καλλυντικών, τόσο στο χώρο της παραγωγής όσο και στο χώρο της έρευνας.

Τέτοια πρότυπα είναι τα εξής:

1. BHID: Το συγκεκριμένο πρότυπο αναφέρει ότι η φυτική πρώτη ύλη θα πρέπει να είναι βιολογική ή να προέρχεται από πιστοποιημένη συλλογή αυτοφυούς βλάστησης (δεν αναφέρονται ποσοστά) 

2. NaTrue: Το πρότυπο αυτό πιστοποιεί καλλυντικά και ως Natural & ως organic

Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως natural θα πρέπει να περιέχει περιεκτικότητα 70 % σε συστατικά φυτικής και ζωϊκής προέλευσης και ένα μέρος αυτών να είναι πιστοποιημένα βιολογικά και για να χαρακτηριστεί ως organic θα πρέπει το 95% των συστατικών φυτικής και ζωϊκής προέλευσης να είναι «φυσικά» και ένα μέρος αυτών πιστοποιημένα βιολογικά, το συγκεκριμένο πρότυπο δίνει και κάποιους μαθηματικούς τύπους και μια λίστα με αναλογίες προκειμένου να προσδιοριστεί η αναλογία σε περιεκτικότητα συστατικών βιολογικής γεωργίας.

3. Εco-cert: Το πρότυπο αυτό πιστοποιεί καλλυντικά και ως Natural & ως natural organic. Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως natural θα πρέπει να περιέχει 50 % των συστατικών (φυτικής ή ζωϊκής προέλευσης) να είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά   και για να χαρακτηριστεί ως natural- organic θα πρέπει το 95% των συστατικών (φυτικής ή ζωϊκής προέλευσης) να είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά, η min περιεκτικότητα σε βιολογικά είναι για τα μεν natural 5% και για τα natural organic 10%.

4. ICEA: Το πρότυπο αυτό αναφέρει ότι τουλάχιστον ένα από τα συστατικά θα πρέπει να είναι βιολογικό χωρίς να αναφέρει την περιεκτικότητα σε ποσοστά. 

Ο Οργανισμός ΔΗΩ επέκτεινε πρόσφατα τις δραστηριότητες της στον τομέα της πιστοποίησης των βιολογικών καλλυντικών και απορρυπαντικών, ξεκινώντας συνεργασία με τον Ιταλικό Οργανισμό ICEA, Ινστιτούτο Ηθικής και Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης, ως μόνος και αποκλειστικός εκπρόσωπός του σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το ICEA είναι ένας από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς Πιστοποίησης στην Ιταλία αλά και σε διεθνές επίπεδο, ελέγχει περίπου 13.000 επιχειρήσεις έχει 200 ελεγκτές και 30 γραφεία στην Ιταλία και το εξωτερικό με υψηλές ηθικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές αρχές.

Τα πιστοποιημένα καλλυντικά και απορρυπαντικά, χαρακτηρίζονται ως eco-bio-cosmetics, φέρουν το σήμα ICEΑ και εγγυώνται την υγεία του καταναλωτή και την προστασία του   περιβάλλοντος.

LogoDIO En RGB

Σήμα οργανισμού ελέγχου & πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ

 

ICEA cosmetics

Λογότυπο ICEA για την επισήμανση των βιο-οικολογικών καλλυντικών.

 

Τι είναι καλλυντικό;

«Καλλυντικό είναι οποιοδήποτε παρασκεύασμα προορίζεται να έρθει σε επαφή με το δέρμα, με σκοπό να το αρωματίσει ή να το προστατεύσει, να το διατηρήσει σε μια καλή κατάσταση ή να το καθαρίσει. Ως εκ τούτου, η ποικιλία των καλλυντικών είναι διευρυμένη από προϊόντα όπως το σαπούνι, οι κρέμες, οι οδοντόκρεμες, τα αρώματα και το μακιγιάζ.» Στο άρθρο 2 της οδηγίας των καλλυντικών (οδηγία 768 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Ιουλίου 1976) απαιτείται να μην προκαλείται βλάβη στην ανθρώπινη υγεία από οποιοδήποτε καλλυντικό προϊόν διατίθεται στην αγορά της Κοινότητας, εφόσον αυτό χρησιμοποιείται υπό φυσιολογικές ή ευλόγως προβλεπόμενες συνθήκες.

Τα καλλυντικά τα βρίσκουμε σε πολλούς χώρους, από τα ράφια του σούπερ μάρκετ ως τα φαρμακεία. Τα βιολογικά καλλυντικά είναι αποκλειστικά από προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Το σημαντικό είναι ότι σε αυτά τα προϊόντα δεν υφίστανται χημική επεξεργασία. Συνεπώς, δεν ερεθίζουν το δέρμα όπως τα συμβατικά, ή τα απλώς φυτικά καλλυντικά.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) προσδίδεται ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαδικασία έγκρισης και πιστοποίησης καλλυντικών σε σχέση με τα φάρμακα. Τονίζει ότι το σημαντικό είναι να τηρείται η σειρά εκείνων των διαδικασιών που απαιτούνται για την παρασκευή του καλλυντικού.

Προκειμένου τα προϊόντα να πιστοποιηθούν θα πρέπει:

- oι πρώτες ύλες να είναι επιτρεπόμενες σύμφωνα με τη λίστα επιτρεπόμενων ουσιών

- να μην έχουν χρησιμοποιηθεί γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί

- οι πρώτες ύλες φυτικής ή ζωικής προέλευσης να είναι πιστοποιημένα προϊόντα βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τα πρότυπα Καν. 834/2007, ΝΟP, JAS κ.τ.λ.

- να μην έχει χρησιμοποιηθεί ιονίζουσα ακτινοβολία

Οι πρώτες ύλες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιγράφονται στο τεχνικό εγχειρίδιο του Κανονισμού Πιστοποίησης.

Ως πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυτά ή μέρος των φυτών βιολογικής καλλιέργειας ή αυτοφυή φυτά που προέρχονται από συλλογή, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αιθέρια έλαια από φυτά ως αρωματικά, σε κάθε περίπτωση εάν χρησιμοποιηθεί κάποιο συστατικό που δεν προβλέπεται στον κανονισμό τότε αυτό αξιολογείται και αποφασίζεται η έγκριση του ή μη. 

● Η συσκευασία του προϊόντος θα πρέπει να είναι από υλικό φιλικό προς το περιβάλλον και το οποίο θα ανακυκλώνεται, στην ετικέτα θα αναγράφονται όλα τα συστατικά αναλυτικά. 

● Επιτρέπεται η παραγωγή και συμβατικών προϊόντων αρκεί να τηρείται διαχωρισμός. 

● Η διαδικασία ένταξης είναι απλή, συμπληρώνονται τα σχετικά έντυπα (αίτηση, κανονισμός και τεχνικό εγχειρίδιο μαζί με την ετικέτα του προϊόντος και τη λίστα με τις πρώτες ύλες ανά προϊόν), ακολουθεί επιθεώρηση από τον ελεγκτή του Οργανισμού ΔΗΩ, αξιολογούνται τα έντυπα ελέγχου και στη συνέχεια εάν δεν έχει καταγραφεί κάποια μη συμμόρφωση, εκδίδεται Πιστοποιητικό.

Εν κατακλείδι…

  1. 100% βιολογικά καλλυντικά είναι τα σαπούνια και τα λάδια, καθώς μπορούν να προέρχονται εξ' ολοκλήρου από φυτικό υλικό και δεν χρειάζονται συντήρηση.
  2. Πάντα να κοιτάμε την ετικέτα στο προϊόν για το αν υπάρχει το όνομα ή και το σήμα του οργανισμού πιστοποίησης. Ακόμα, και για τον κωδικό του πιστοποιητικού οργανισμού.
  3. Δεν αγοράζουμε προϊόντα που δεν αναγράφουν όλα τα συστατικά ή την προέλευσή τους.
  4. Ελέγχουμε για την ένδειξη βιολογικότητας στην ετικέτα.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στα παρακάτω links:

  1. oikopress.gr, Μύθοι και Αλήθειες για τα βιολογικά καλλυντικά
  2. oikopress.gr,Το δηλητηριασμένο μήλο
  3. oikopress.gr, Κρυμμένες καρκινογόνες ουσίες
  4. oikopress.gr, Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα καλλυντικά;
  5. oikopress.gr, ΟΙΚΟ-ΒΙΟλογικά καλλυντικά
  6. www.icea.info/en/

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής