Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 100 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

ΑμΚΕ «Αθηνά»

Γράφει η Έφη Κοσκώση,

Κοινωνιολόγος

Η ΑμΚΕ «Αθηνά» – Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας είναι μια Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με έδρα την Αθήνα, συγκεκριμένα στην οδό Αγαθουπόλεως 5. Η Ψυχική Υγεία, η Κοινωνική Ενσωμάτωση και η Απασυλοποίηση, κατά κύριο λόγο παιδιών και εφήβων είναι κάποιοι από τους βασικούς τομείς δραστηριοποίησής της. 

Στο πλαίσιο αυτών των τομέων αποσκοπεί στην ίδρυση οργάνωση και λειτουργία οικοτροφείων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, στη συμμετοχή σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με κοινωνικά θέματα και θέματα ψυχικής υγείας. Παράλληλα επιδιώκει την προαγωγή του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δύο μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν από την ΑμΚΕ «Αθηνά», μία στην Αττική και μία στη Μεσσηνία. Στην Καλαμάτα βρίσκεται η μονάδα «Θαλπός I» και στη Κηφισιά η μονάδα «Θαλπός II». Και οι δύο δομές αφορούν την μακροχρόνια παραμονή των ενοίκων και παρέχουν υψηλή προστασία σε αυτούς.  Η ψυχιατρική θεραπεία και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη που προσφέρεται σε αυτές τις δομές, γίνεται κυρίως μέσω εναλλακτικών θεραπειών όπως η εικαστική θεραπεία, η χοροθεραπεία και η λογοθεραπεία, από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές, νοσηλευτές και προσωπικό γενικών καθηκόντων.

Η ΑμΚΕ «Αθηνά» συμμετέχει και στηρίζει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μέσω των μονάδων Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ικανότητας για αυτοφροντίδα και αυτοεξυπηρέτηση όσων παιδιών διαμένουν σε αυτές. Ταυτόχρονα επιδιώκει να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητές τους, να ενθαρρύνει την συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες και την μόρφωση και επιμόρφωσή τους, στο βαθμό πάντα που το κάθε παιδί μπορεί να ανταποκριθεί.

 

Εικόνα από το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για την ψυχική υγεία που διοργανώθηκε από την ΑμΚΕ «Αθηνά» το Φλεβάρη του 2011 πηγή: http://actiongroupathina.blogspot.gr/p/blog-page_15.html

 

Πέραν των δύο αυτών δομών δραστηριοποιείται στην υλοποίηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης για ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η παιδική παχυσαρκία και άλλα κοινωνικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτών των εκστρατειών έχει συνεργαστεί πάρα πολλές φορές με δήμους της περιφέρειας Αττικής. Ενδεικτικά κάποιες τέτοιες εκδηλώσεις αφορούσαν την «Καταπολέμηση Κοινωνικού Αποκλεισμού Ατόμων Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων» σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, τις «Θετικές Δράσεις για την Ισότητα των Ευκαιριών των Δύο Φύλων» σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας και τον «Άνθρωπο και Περιβάλλον» σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Αυτή την περίοδο συμμετέχει στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Με συμπράττοντα φορέα την Περιφέρεια Αττικής απασχολεί 267 άτομα από τον κεντρικό τομέα και 17 άτομα από το νότια τομέα της περιφέρειας. Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιεί αφορά την συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη νοσηλευόμενων και των οικογενειών τους και τη δημιουργία ομάδας επείγουσας στήριξης νοσηλευομένων και εξωτερικών ασθενών προερχόμενων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

 

Επίσης η ΑμΚΕ «Αθηνά» έχει συμμετάσχει στο άτυπο «Εθνικό Δίκτυο για την Πρόληψη της Κακοποίησης και Παραμέλησης των Παιδιών», το οποίο συστάθηκε στα πλαίσια του προγράμματος BECAN (Balkan Epidemiological Study on Child Abuse and Neglect/ Βαλκανική Επιδημιολογική Μελέτη για την Κακοποίηση και την Παραμέληση του Παιδιού).

Στην ιστοσελίδα της www.athina.org μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κοινωνικά θέματα και θέματα ψυχικής υγείας, ενδιαφέροντα άρθρα και πληροφορίες για Μη κυβερνητικές οργανώσεις και Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες που ασχολούνται με παρεμφερή θέματα.

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής