Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 126 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Μια συνοπτική εικόνα του βιβλίου του Βασίλη Τακτικού «Θεσμοί και εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας»

Το βιβλίο εξετάζει τρεις συσχετιζόμενες έννοιες: «κοινωνία πολιτών», «κοινωνική οικονομία» και «συμμετοχική δημοκρατία». Τρεις έννοιες που στην εποχή μας συνθέτουν μέσα από μια διαλεκτική σχέση ένα δυναμικό περιεχόμενο κοινωνικής ανασύνθεσης και αλλαγής.

Thesmoi-kai-efarmoges-tis-koinonikis-oikonomias--Vasilis-Taktikos

Παράλληλα, εξετάζει τις επιδράσεις που συντελούνται με την έλευση της «τρίτης βιομηχανικής επανάστασης» που φέρνει μαζί της κοσμογονικές αλλαγές, αδιανόητες σε άλλες εποχές: την διανεμημένη γνώση, την κατανεμημένη –οριζόντια διανεμημένη ενέργεια, και την κοινωνικοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω του Διαδικτύου, της ψηφιακής τεχνολογίας και πληροφορικής.

Απότοκος αυτής της τεχνολογικής επανάστασης είναι η πράσινη ανάπτυξη, η δυνατότητα της άμεσης ψηφιακής δημοκρατίας, η «παγκοσμιοποίηση από τα κάτω», το παγκόσμιο ανοικτό σχολείο της γνώσης, η οριζόντια οργάνωση και συνεργατισμός στην παραγωγή.

Αντίθετα όμως από αυτές τις θετικές επιδράσεις στις παραγωγικές δυνατότητες, υπάρχει και μια αρνητική συνέπεια: Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής περιορίζει τις θέσεις εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Οι προβλέψεις για το μέλλον σε αυτούς τους τομείς είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς τα τελευταία τριάντα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει διαρκώς μείωσή τους. Έτσι, οι ελπίδες συγκεντρώνονται μόνο στο συνεργατικό τομέα της κοινωνικής οικονομίας και της αυτοαπασχόλησης, όπου πράγματι εκεί υπάρχει η αντίστροφη τάση και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Με άλλα λόγια, το πρόβλημα της ανεργίας και το χάσμα των κοινωνικών ανισοτήτων δεν καλύπτεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Χρειάζεται παράλληλα ένα νέο μάγμα ιδεολογίας οργανωτικής κουλτούρας και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες για το σύνολο της κοινωνίας.

Η κοινωνική οικονομία ως τρίτος τομέας της οικονομίας προσφέρει ακριβώς αυτό. Έρχεται να παρεμβληθεί ανάμεσα στο κράτος και στην αγορά για να καλύψει το έλλειμμα στη ζήτηση θέσεων εργασίας με θεσμικό εργαλείο την κοινωνική επιχειρηματικότητα, ενεργοποιώντας το κοινωνικό κεφάλαιο και ένα τεράστιο δυναμικό από ανθρώπινους πόρους που η οικονομία της αγοράς εξωθεί στο περιθώριο.

 

Πληροφορίες:

2108813760

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής