Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 309 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ-ΜΕΡΟΣ Α

 

Αναδημοσίευση από άρθρο του

πανεπιστημίου του Wisconsin

 

Πρόλογος

Η ανάπτυξη των συνεταιριστικών οργανώσεων στις ΗΠΑ έχουν τις ρίζες τους, στις αναταραχές που χαρακτήρισαν τη Βιομηχανική Επανάσταση στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του 1750-1850. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλές μικρές επιχειρήσεις που είχαν ως βάση το σπίτι εξαφανίστηκαν, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να μετακινηθούν προς τις πόλεις όπου αντιμετώπισαν σκληρές συνθήκες εργασίας και χαμηλές αμοιβές. Στις αγροτικές περιοχές, το κίνημα της περίφραξης και αλλαγές που έγιναν στα πρότυπα της γαιοκτησίας, οδήγησαν πολλούς μικρούς αγρότες να φύγουν από τη γη τους και να μετακινηθούν σε μικρές και μεγάλες πόλεις αναζητώντας εργασία.

933-3036Στηριζόμενες στο εμπόριο, τις κοινωνικές παραδόσεις και την αμοιβαία βοήθεια , «φιλικές προς την κοινωνία" οργανώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση των άσχημων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της εποχής, συμβάλλοντας έτσι παράλληλα, στην ανάπτυξη της συνεταιριστικής επιχειρηματικής ιδέας. Η ιδεολογική βάση για τις συνεταιριστικές οργανώσεις διατυπώθηκε από τους Robert Owen (1771-1858) και Charles Fourier (1772-1837), οι οποίοι εμπνευσμένοι από τις άσχημες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της περιόδου αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις για την οικοδόμηση μιας πιο αρμονικής και ουτοπικής κοινωνίας.


Η πιο ρεαλιστική εναλλακτική λύση προτάθηκε από τον William King (1786-1865) ο οποίος υποστήριξε την ανάπτυξη των καταναλωτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με την εργατική τάξη. Η πρότασή του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του, «Ο Συνεργάτης", παρέχοντας πληροφορίες τόσο για την ίδια την συνεταιριστική πράξη όσο και την θεωρία. Ο William King τόνισε ως σημαντικό παράγοντα την έναρξη μικρών συνεταιρισμών με κεφάλαια που θα μπορούσαν να παρέχονται από τα μέλη τους. Τόνισε επίσης ως σημαντικά τη χρήση των δημοκρατικών αρχών διακυβέρνησης των συνεταιρισμών και την εκπαίδευση του κοινού, πάνω στην συνεταιριστική ιδέα.

Το κύμα δημιουργίας συνεταιριστικών οργανώσεων που ακολούθησε, περιελάμβανε και την συνεταιριστική οργάνωση Rochdale η οποία συχνά αναφέρεται ως το πρότυπο για τη σύγχρονη συνεταιριστική οργάνωση. Μια ομάδα υφαντών αγωνίζονταν να συγκεντρώσει κεφάλαιο ικανό ώστε, να μπορεί να αγοράζει προϊόντα ποιότητας και να τα προσφέρει στο κόστος τους. Οι προσπάθειες αυτές ήταν μέρος ενός ευρύτερου οράματος, το οποίο στόχευε στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών μέσω της συνεταιριστικής-συνεργατικής δράσης. Στηριζόμενοι στις επιτυχίες και τις αποτυχίες των συνεταιρισμών που προηγήθηκαν, ο πρωτοπόρος συνεταιρισμός Rochdale κατάφερε να κωδικοποιήσει πρώτος τις αρχές λειτουργίας μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Αυτές οι αρχές έγιναν ευρέως γνωστές και αποτελούν ακόμη, τη βάση των επτά θεμελιακών συνεταιριστικών αρχών που συνεχίζουν να επηρεάζουν την συνεταιριστική πρακτική μέχρι σήμερα.

Το 1840 ήταν μια περίοδος ακραίας πείνας και κακουχιών στην Ευρώπη, την εποχή εκείνη λοιπόν, η μόνη απάντηση σε αυτή την κατάσταση φάνηκε να ήταν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις οι οποίες γρήγορα εξαπλώθηκαν και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία, δημιουργήθηκαν οι συνεταιριστικές οργανώσεις FW Raiffeisen και Herman Schulze για την χορήγηση δανείων και πιστώσεων. Αυτές ήταν τα πρότυπα για τις συνεταιριστικές τράπεζες που εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, οι πρόδρομοι των πιστωτικών ενώσεων και του συνεταιριστικού πιστωτικού συστήματος αγροκτημάτων της Βορείου Αμερικής.

Οι συνεταιρισμοί εμπορίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στήριξης της γεωργίας, άκμασαν στη Δανία το 1870 χωρίς κυβερνητική βοήθεια ή επιχορηγήσεις. Η επιτυχία αυτών των συνεταιρισμών έχει αποδοθεί εν μέρει, στο Δανέζικο εκπαιδευτικό σύστημα. Ιδρύθηκαν σχολεία που παρείχαν μια μη-τυπική, φιλελεύθερη καλλιτεχνική εκπαίδευση σε ενήλικες, μετατρέποντάς τους σε ενεργούς και δραστήριους πολίτες που είναι το κλειδί για μια καλά οργανωμένη και λειτουργική δημοκρατική κοινωνία.


Ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες-Πρώιμη ιστορία


Η πρώτη αναγνωρισμένη συνεταιριστική επιχείρηση στις ΗΠΑ ,ήταν μια ασφαλιστική εταιρεία για την κάλυψη ζημιών από πυρκαγιές, που ιδρύθηκε το 1752 από τον Benjamin Franklin και η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

FoodconferencelogoΗ πρώτη καταγεγραμμένη συνεταιριστική επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων ιδρύθηκε το 1810, ενώ οι συνεταιρισμοί για τα άλλα γεωργικά προϊόντα ακολούθησαν αργότερα. Αυτές οι πρώτες προσπάθειες συνεργασίας εκ μέρους των παραγωγών γεωργικών προϊόντων ήταν τοπικές, ανεξάρτητες από οποιαδήποτε άλλη μεγαλύτερη επιχείρηση και σχετικά βραχύβιες.

Αρκετοί μικροί, τοπικοί συνεταιρισμοί κατά το διάστημα αυτό οργανώθηκαν για να αγοράζουν χύμα προϊόντα για τα μέλη τους και να τα πωλούν σε τιμές κόστους. Πολλές από αυτές τις καταναλωτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα σε όλο το 19ο αιώνα. Από το 1866 και μετά υπήρχαν σε όλες τις σημαντικές βιομηχανικές πόλεις πανεθνικά.

Η επέκταση προς τα δυτικά κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, δημιούργησε πλεόνασμα στη γεωργική παραγωγή καθώς οι εκτάσεις αυτές καταλήφθηκαν και καλλιεργήθηκαν εκτεταμένα από γεωργούς-παραγωγούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία δυσμενών οικονομικών συνθηκών για τους αγρότες, που περιλάμβαναν χαμηλές τιμές αγοράς προϊόντων, υψηλά έξοδα μεταφοράς και υψηλά επιτόκια. Έτσι, για να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες αυτές οι αγρότες οργανώθηκαν σε εμπορικούς συνεταιρισμούς.

Παράλληλα την ίδια εποχή, συγκεκριμένα το 1845, εμφανίστηκε μια πιο οργανωμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη των καταναλωτικών συνεταιρισμών. Η Workingmen's Protective Union, επικεντρώθηκε σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών θεμάτων που αφορούσαν τα μέλη της, διοργανώνοντας ένα πρόγραμμα προμήθειας χύμα προϊόντων για τα μέλη του στη Βοστώνη. Η οργάνωση μεγάλωσε και οι συνεταιρισμοί άρχισαν να λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της Rochdale. Ωστόσο, οι κακές επιχειρηματικές πρακτικές και η διεύρυνση των ανισοτήτων στις προτεραιότητες των μελών, συνέβαλαν στην πτώση της Workingmen's Protective Union.

Συνέχεια Β μέρους εδώ

Πηγές

University of Wisconsin Madison

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής