Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 132 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Με Νομότυπα «Προγράμματα Μαϊμού» υφαρπάζουν τους πόρους του ΕΚΤ για την κοινωνική οικονομία

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

 ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με Νομότυπα «Προγράμματα Μαϊμού» υφαρπάζουν τους πόρους του ΕΚΤ για την κοινωνική οικονομία

 

Στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, εκτός των άλλων διατάξεων, πέρασε επί της ουσίας η επαναφορά των προγραμμάτων stage για τους Δήμους, που φυσικά ανήκουν στο ευρύτερο Δημόσιο.

Των προγραμμάτων εκείνων που καταργήθηκαν ως παράνομα το 2009, αφού αποκαλύφθηκε τότε το όργιο ρουσφετιού του πολιτικού συστήματος και ότι τα προγράμματα αυτά κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τη θεμελιακή νομική βάση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για αυτό, δηλαδή, τη νομική καταπάτηση των δικαιωμάτων των κοινωνικών οργανώσεων του τρίτου τομέα, πρόκειται για την απροκάλυπτη υφαρπαγή πόρων που προορίζονται για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται για μια ακόμη φορά εις βάρος της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας και υπέρ της διόγκωσης του σπάταλου και αναποτελεσματικού Δημόσιου Τομέα και των αντίστοιχων ελίτ και συντεχνιών.

Ο καθένας θα μπορούσε να αναρωτηθεί, είναι δυνατόν το πολιτικό σύστημα και η Βουλή να μην γνωρίζει τις νομικές ασυμβατότητες επαναφοράς των προγραμμάτων stage του Δημοσίου με άλλο όνομα αυτή τη φορά; Ασφαλώς και το γνωρίζουν... και για αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο νομικό κείμενο ότι τα προγράμματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως στην πραγματικότητα θα γίνει, κάτι που εξαγγέλλεται από τα τηλεοπτικά παράθυρα, πως η χρηματοδότηση δηλαδή θα γίνει από το ΕΣΠΑ.

Το νομικό τέχνασμα είναι, ότι ψήφισαν μια νομική διάταξη που απλά επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο να χρηματοδοτήσει προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους και από πρώτη άποψη δεν είναι παράνομο, εάν η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς πόρους. Είναι όμως νομικά ασύμβατο εάν οι πόροι προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Είναι φυσικά πασιφανές, ότι οι πόροι αυτοί θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κάτι που διαφημίστηκε εξάλλου από εκείνους που ζήτησαν και επέτυχαν αυτή την τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Έχουμε λοιπόν, μια ξεκάθαρη απάτη του ελληνικού πολιτικού συστήματος κατά του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και κατά της κοινωνίας πολιτών στην Ελλάδα.

Μια συνεχιζόμενη πολιτική και νομική απάτη τεράστιων κοινωνικών διαστάσεων καθηλώνει τη χώρα στο αδιέξοδο της αναποτελεσματικότητας του Δημοσίου.

Αλλά αυτή τη φορά οι οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών δεν θα μείνουν απαθείς θεατές του συνεχιζόμενου πολιτικού εγκλήματος που τροφοδοτεί τη ρουσφετολογία και τη διαφθορά στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη κινητοποίηση και νομικός ακτιβισμός ξεκινάει από σήμερα από τις συντεταγμένες δυνάμεις των οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, για να μην περάσει το συνεχιζόμενο νομότυπο πολιτικό έγκλημα στην Ελλάδα.

Καλούνται λοιπόν όλα τα Δίκτυα των οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών να αντισταθούν σε αυτή την απάτη, με νομικό ακτιβισμό σε όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Διεθνή Διαφάνεια κατά της διαφθοράς, υποβάλλοντας σχετικά υπομνήματα και αναφορές.

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής