Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 106 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

«Πρότυπο» Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με περιβαλλοντικά οφέλη.

Γράφει ο Πάνος Δήμος,

Κοινωνιολόγος

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις ειδικής νέας μορφής οι οποίες δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα πέραν της αμοιβής για τα μέλη που προσφέρουν εργασία. Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των επιχειρήσεων είναι η παροχή υπηρεσιών που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο (περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία κ.τ.λ.). Ως φορείς της, εντάσσονται στον τρίτο τομέα της οικονομίας ανάμεσα στο κράτος και την αγορά, τον επονομαζόμενο τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.

Η έννοια της Κοινωνικής Οικονομίας αναφέρεται στο σύνολο των οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα, όπως κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ιδρύματα κ.ά., με στόχο το συλλογικό οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον αλλά και τη διασφάλιση του συλλογικού συμφέροντος των ίδιων των μελών των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ΜΚΟ κ.τ.λ. Η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί μία ενεργητική παρέμβαση που εξελίσσεται στο πλαίσιο των αγορών και της κοινωνίας γενικότερα και η οποία, ανεξάρτητα από τη νομική υπόσταση των φορέων της, σχετίζεται με την αρχή της δημοκρατικής οργάνωσης, στηρίζεται σε μία ευρεία κοινωνική βάση, υιοθετεί συλλογικά κριτήρια κατανομής κερδών, αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση αλληλεγγύης με το περιβάλλον της και προωθεί την κοινωνική συνοχή. Οι οργανισμοί-φορείς της κοινωνικής οικονομίας δημιουργούν θέσεις απασχόλησης σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης (εργασιακή ενσωμάτωση των κοινωνικών ομάδων, που είναι αποκλεισμένες από την αγορά εργασίας), ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν κοινωφελείς υπηρεσίες.

Το παράδειγμα μίας ξένης εταιρίας με έδρα το Βέλγιο το οποίο παρατίθεται παρακάτω, θα μπορούσε να αποτελέσει και στην χώρα μας ένα «πρότυπο» ή ένα υπόδειγμα αν θέλετε Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με περιβαλλοντικά οφέλη καθώς δραστηριοποιείται στην διαχείριση απορριμάτων.

Η κοινωνική αυτή επιχείρηση αποτελείται από 31 κέντρα επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων, 10 κέντρα επιδιόρθωσης απορριμμάτων και 118 καταστήματα.

Ένα κέντρο επαναχρησιμοποίησης αποτελεί μία επιχείρηση η οποία συλλέγει, διαχωρίζει, και στη συνέχεια πουλά προϊόντα που θεωρούνται απορρίμματα με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή ή την ανακύκλωσή τους. Οι στόχοι αυτής της οικονομικής δραστηριότητας είναι περιβαλλοντικοί (επαναχρησιμοποίηση, επιμήκυνση του χρόνου ζωής και παράταση της χρήσης προϊόντων κ.τ.λ.) αλλά και κοινωνικοί, καθώς τέτοια κέντρα προσφέρουν αφενός εργασία σε μακροχρόνια άνεργους και εργαζόμενους χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες, αφετέρου προσφέρουν φτηνά αλλά ικανοποιητικής ποιότητας προϊόντα στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, τα κέντρα αυτά συλλέγουν προϊόντα προς απόρριψη που είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν τα χρειάζεται πλέον ο αρχικός τους ιδιοκτήτης, με τρεις τρόπους: Από το σπίτι κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, με μεταφορά από τον πολίτη σε ένα από τα καταστήματα του δικτύου ή με μεταφορά από τον πολίτη στο σημείο συλλογής των δημοτικών απορριμμάτων. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η βασική διαλογή και η εκτίμηση της καταλληλότητας ενός προϊόντος γίνεται κατά τη φάση τη συλλογής. Τα προϊόντα αυτά μεταφέρονται σε ένα κεντρικό σημείο όπου ζυγίζονται και διαχωρίζονται περαιτέρω στο τμήμα που προορίζεται για επαναχρησιμοποίηση, στο τμήμα που προορίζεται για ανακύκλωση και στο τμήμα που προορίζεται είτε για καύση είτε για ταφή. Το τμήμα προς επαναχρησιμοποίηση, ύστερα από τις απαραίτητες επιδιορθώσεις, ακολούθως μεταφέρεται στα καταστήματα του δικτύου όπου προσφέρεται δωδεκάμηνη εγγύηση στον καταναλωτή. Η επιχείρηση αυτή, πλέον, αριθμεί 4.968 εργαζόμενους και περίπου 4.8 εκατομμύρια πελάτες. Το 2011, συλλέχτηκαν 59694 τόνοι και οδηγήθηκαν προς επαναχρησιμοποίηση περίπου οι μισοί (27.866 τόνοι) ενώ ο κύκλος εργασιών ήταν 35.3 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ τον προηγούμενο αιώνα όλοι μιλούσαν για σκουπίδια, σήμερα μιλούν για προϊόντα και δικαίως, καθώς τα απορρίμματα είναι υλικά με αξία. Ειδικότερα, τα απορρίμματα μπορούν να θεωρηθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αν σκεφτεί κανείς ότι από την κομποστοποίηση είναι δυνατό να προκύψει βιοαέριο, τα τηγανέλαια μετατρέπονται εύκολα σε βιοκαύσιμα που υποκαθιστούν το πετρέλαιο ενώ σημαντικά ποσά ενέργειας εξοικονομούνται από την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και πλαστικών.

Στο πλαίσιο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, το αντικείμενο δραστηριότητάς τους δε μπορεί να εξαντληθεί ή να οριοθετηθεί παρά μόνο στη σφαίρα του δυνατού και στη φαντασία του καθενός από εμάς. Αρκεί κανείς να συνειδητοποιήσει το περιεχόμενο των δύο πρώτων λέξεων του όρου αυτού. Αξίες οι οποίες διέπουν και χαρακτηρίζουν ένα συνεταιρισμό με κοινωνικές διαστάσεις, όπως αυτοευθύνη, ισότητα, δημοκρατία, κοινωνική ευθύνη, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, μέριμνα για τους συνανθρώπους μας.

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής