Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 93 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Κοινωνική Οικονομία

Γράφει η Γαρυφαλλιά Γκαντζούνη, Διοικητικός

 

Από τη θεωρία στην πράξη

Η αύξηση των ποσοστών της ανεργίας και της φτώχειας στη σημερινή Ευρώπη του 21ου αιώνα υποδηλώνει την αδυναμία της υπάρχουσας οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) να προσφέρει εργασία σε όλο το εργατικό δυναμικό και υψηλό επίπεδο διαβίωσης με κάλυψη όλων των πραγματικών και πλασματικών αναγκών των ανθρώπων, κάτι που οδηγεί τους αρμόδιους να ανακαλύψουν και να ακολουθήσουν έναν «τρίτο δρόμο».

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ανακαλύπτει ένα σχετικά καινούργιο πρόσωπο της οικονομίας, αυτό της «Κοινωνικής Οικονομίας». Μιλάμε λοιπόν για μια μορφή κοινωνικής οικονομίας προσανατολισμένης στις πρωτοβουλίες εκείνες που αποσκοπούν στην τοπική ανάπτυξη, στην ενσωμάτωση / επανένταξη μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας και στην καταπολέμηση του αποκλεισμού. Βέβαια, η οικονομική κρίση και οι αυξημένες ανάγκες κάποιων πολιτών εξαιτίας αυτής, δεν είναι ο μόνος λόγος της δημιουργίας της κοινωνικής οικονομίας. Είναι και η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών. Στην Ελλάδα, οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι τεράστιες και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να γίνει αρωγός σε σχετικές πρωτοβουλίες. Η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να αποτελέσει μια ρεαλιστική διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση την οποία ζούμε, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πώς μπορεί να αμβλυνθεί άμεσα αυτό το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας; Η απάντηση βρίσκεται στις κοινωνικές επιχειρήσεις. Αυτό διότι ο κύριος στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι οι φθηνές προμήθειες και υπηρεσίες σε κοινωνικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, ώστε να πέσουν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών κατά περίπου 50% κάτω του κόστους των συναλλαγών, που ισχύουν στην αγορά. Επίσης, στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και νέους. Επομένως, μέσω της κοινωνικής οικονομίας επιτυγχάνονται πιο ανθρώπινες κοινωνικο-οικονομικές σχέσεις, καθώς και ο σεβασμός σε διαχρονικές αξίες όπως είναι ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η κοινωνία.

Άλλωστε,  οι ιδέες σ' αυτή τη χώρα όχι μόνο περισσεύουν, αλλά είναι και καλές! Πάντα υπήρχαν ευχάριστες εκπλήξεις, έξυπνες και καινοτόμες προτάσεις, ιδέες έξω από την πεπατημένη, που με την ποιότητά τους σε κάνουν να αναθαρρήσεις και να πιστέψεις ότι – μ’ όλες τις αντιξοότητες που βιώνουμε – αυτός ο τόπος δεν μπορεί να βουλιάξει τόσο εύκολα...

 

Τι ρόλο μπορεί να παίξουν οι Κοινωνικοί Επιχειρηματίες στην Ελλάδα;

Πώς θα ανατρέψουμε τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας προς μια άλλη κατεύθυνση με μια δημιουργική και ηθική προσέγγιση ώστε η αλλαγή να είναι οικοδομητική και όχι αυτο-καταστροφική; Τι μας επηρεάζει προσωπικά που επηρεάζει και τους ανθρώπους γύρω μας... και με αποφασιστικότητα να το αλλάξουμε μαζί – συλλογικά και συναγωνιστικά – για να νιώθουμε καλύτερα με το αποτέλεσμά του, την ποιότητα που προσθέτει, και το μήνυμα που θα πρεσβεύει; Ακόμα δεν έχουμε δώσει μια εμπεριστατωμένη απάντηση, διότι η εστίασή μας είναι περισσότερο στα προβλήματα παρά στις λύσεις. Ας κοιτάξουμε γύρω μας, τι βλέπουμε, τι ακούμε;

Δυνητικά η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας μπορεί να καλύψει μέρος των προβλημάτων, ανοίγοντας «νέους δρόμους» στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση δημιουργώντας νέες θέσεις –και νέες συνθήκες– απασχόλησης για άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων και παρέχοντας, ταυτόχρονα, κοινωνικές υπηρεσίες και εν γένει υπηρεσίες σχετικές με την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, κ.α. Συνοπτικά, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι, με την οργάνωση και ενίσχυση του τρίτου τομέα της οικονομίας και αξιοποιώντας, ταυτόχρονα, το ευρύ φάσμα των πεδίων ανάπτυξης, υπηρεσιών και προϊόντων του τομέα, όπως είναι τα πεδία: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, οι προοπτικές απασχόλησης και ειδικότερα η δημιουργία βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά και στη χώρα μας, συγκλίνοντας έτσι με τα αντίστοιχα πρότυπα που ισχύουν σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτακτική, επομένως, είναι η ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής μιας συνολικής πολιτικής για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, είναι ζήτημα συνολικής διακυβέρνησης του Τομέα...

Ο Δήμος Αθηναίων, κινούμενος προς αυτήν την κατεύθυνση και προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «αστέγων» ίδρυσε έναν ξεχωριστό φορέα που να ασχολείται με το ζήτημα, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.). Πέραν αυτού, όμως, έχει πάρει και άλλες πρωτοβουλίες, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Αθηναϊκή Αγορά.

Πολλές φορές, οι ευκαιρίες χρήσης των ευεργετικών νομοθετικών διατάξεων για να προσφερθεί κάτι χρήσιμο στο κοινωνικό σύνολο εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους. Κι όμως, εμείς οι ίδιοι είναι που αφήνουμε αυτές τις ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες. Σε αυτό ακριβώς το σημείο παρεμβαίνει η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Όπου το κράτος θα αδυνατεί να χρηματοδοτήσει απευθείας, όταν η Περιφέρεια δε θα μπορεί να κατανείμει με ισότητα και προσαρμοστικότητα τις υπηρεσίες της, ΕΜΕΙΣ, με κοινωνικά κέντρα εκπαίδευσης, κοινωνικά βρεφοκομεία, κοινωνικές εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων,  βιβλιοπωλεία, κέντρα προώθησης τοπικών προιόντων και κάθε είδους ιδέας που θα εξυπηρετεί την διατήρηση και εξυγίανση των κοινωνικών υπηρεσιών θα προασπίσουμε τα κεκτημένα μας και θα στηρίξουμε την κοινωνία και  την οικονομία. Θα προάγουμε την κοινωνική και τοπική επιχειρηματικότητα και θα συνενώσουμε ομάδες ανθρώπων. Εμείς, η ιδιωτική πρωτοβουλία, βήμα-βήμα όχι μόνο θα διατηρήσουμε ανέπαφο αλλά θα βελτιώσουμε τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας!

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής