Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 128 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Μια εισαγωγή στη Βιοενέργεια

Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα, Χημικός

 

Θα ξεκινήσω την αναφορά μου πάνω στη Βιοενέργεια με τα λόγια της ερευνήτριας Dr. Helena Chum σχετικά με τις εργασίες της τρίτης ομάδας εργασίας στο Διακρατικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ένα χρόνο πίσω:

«Υπάρχουν πολλά νέα σχετικά με τη βιοενέργεια και ίσως το πιο σημαντικό είναι το πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε τη βιοενέργεια στην τροφή και στις ίνες και σε όλες τις άλλες χρήσεις, ώστε να δούμε πώς από την παραδοσιακή βιομάζα που χρησιμοποιείται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, και δεν είναι ιδιαιτέρως αποδοτική, θα πάμε στο να αποκτήσουμε την ενέργεια αλλά και να διατηρήσουμε την τροφή και τα προϊόντα. Πρέπει να κατανοήσουμε τις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν στο να κάνουμε όλα αυτά ταυτοχρόνως με έναν βιώσιμο τρόπο. Έτσι κοιτάξαμε πάρα πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και κατανοώντας αυτούς, μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα  και να δούμε σε τι συνθήκες λειτουργεί η κάθε κοινωνία.

Η βιομάζα είναι πολύ τοπική. Είναι όλα θέμα τοποθεσίας. Έτσι, ό,τι είναι καλό σε μια περιοχή, δεν είναι απαραίτητα καλό και σε μια άλλη. Προσπαθούμε να διακρίνουμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης-περιοχής ώστε οι επιστήμονές μας να σκεφτούν τι μπορούν να βελτιώσουν για να κάνουμε σωστή χρήση των πόρων, δηλαδή του νερού και της βιομάζας.

Είχαμε μια καταπληκτική ομάδα με ανθρώπους από την Αφρική, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Φιλανδία. Ο κάθε ένας έφερε την προοπτική χρησιμοποίησης της βιομάζας που είναι εξοικειωμένος και τα φέραμε όλα μαζί ώστε να φτιάξουμε ένα ενοποιημένο όραμα στο πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις βασικές αρχές σε διαφορετικές τοποθεσίες.»

Τι είναι βιοενέργεια;

Βιοενέργεια είναι μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας που προέρχεται από βιολογικές πηγές. Βιομάζα είναι κάθε οργανικό υλικό που έχει αποθηκεύσει φως υπό τη μορφή χημικής ενέργειας. Πηγές βιομάζας μπορεί να είναι το ξύλο, απόβλητα ξύλου, άχυρα, κοπριά, ζαχαροκάλαμο και πολλά άλλα παραπροϊόντα γεωργικών διεργασιών.

Στην πιο στενή της σημασία η βιοενέργεια είναι συνώνυμη με το βιοκαύσιμο, που προέρχεται από βιολογικές πηγές. Στην ευρύτερη σημασία της περιλαμβάνει την βιομάζα, το βιολογικό υλικό που χρησιμοποιείται ως βιοκαύσιμο αλλά και σαν κοινωνικές, οικονομικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη χρήση βιολογικών πηγών για παραγωγή ενέργειας.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι μέχρι 2010 υπήρχαν 35GW εγκαταστημένη ισχύς βιοενέργειας παγκοσμίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα 7GW εκ των οποίων ήταν στην Αμερική.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του καυσίμου βιομάζας είναι ότι είναι συχνά ένα παραπροϊόν, υπόλειμμα ή απορρίμματα-προϊόντων άλλων διεργασιών όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η δασοκομία. Στην Ευρώπη πιο πολύ χρησιμοποιούνται η ελαιοκράμβη, το σιτάρι, τα ζαχαρότευτλα και η ιτιά, εννοώντας τα παραπροϊόντα της διεργασίας αυτών.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη βιομάζα διαφέρει ανά περιοχή. Δασικά υποπροϊόντα, όπως είναι τα υπολείμματα ξύλου είναι δημοφιλή στις ΗΠΑ, γεωργικά απόβλητα στην Ασία και κατάλοιπα κτηνοτροφίας όπως τα απόβλητα πτηνοτροφείων στην Αγγλία. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η χρήση ζαχαροκάλαμου, δηλαδή το επεξεργασμένο κομμάτι του μετά την παραγωγή ζάχαρης, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ασχολία με αυτόν τον ενεργειακό τομέα προϋποθέτει μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχουν παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την όλη διαδικασία και τον βιώσιμο τρόπο της. Αυτές οι παράμετροι έχουν σχέση με το τι θα χρησιμοποιήσει κανείς ως πηγή βιομάζας, δηλαδή αν θα είναι απόβλητα κτηνοτροφίας, δασοκομίας ή αγροτικών διεργασιών. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες χρειάζονται προσοχή για να μην χρησιμοποιούνται οι αυτές καθαυτές καλλιέργειες αλλά να χρησιμοποιούνται όντως τα απόβλητα αυτών και επίσης να μην χρησιμοποιούνται τα αυτά καθαυτά δέντρα αλλά τα υπολείμματα αυτών. Ακόμα και αν ξεκινάει μια καλλιέργεια με απώτερο σκοπό να χρησιμοποιηθεί αργότερα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήμα και να μην χρησιμοποιηθούν πολλά λιπάσματα για να αποφευχθεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Εμείς στην Ελλάδα, γιατί να μην σκεφτούμε την χρησιμοποίηση των άγριων χόρτων και του γρασιδιού που βρίθουν σε πολλές τοποθεσίες όχι μόνο της επαρχίας αλλά και στις μεγάλες πόλεις, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;   

Κλείνοντας αυτή την εισαγωγή στη βιοενέργεια, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι μια πλήρως αναπτυσσόμενη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, με ένα μεγάλο μέρος επιστημονικού προσωπικού να ασχολείται με αυτήν και με πολλούς οργανισμούς στην Ευρώπη και παγκοσμίως να θέτουν συνεχώς τις βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

 

Αναφορές: www.ipcc.ch

www.wikipedia.org         

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής