Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 96 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Πεδίο του Άρεως: Ανάγκη για… «πράσινο»

Γράφει η Υψηλάντη Όλγα

Περιβαλλοντολόγος

 

Μέσα στην κρίση που διανύουμε σαν λαός τόσο οικονομικά, αλλά όσο και κοινωνικά ένα πάρκο σαν το Πεδίο του Άρεως δίνει την δυνατότητα σε μένα αλλά και σε άλλους απλούς πολίτες να έχουν ένα χώρο να κάνουν περίπατο, να αθλούνται, να κοιτούν τις ομορφιές της φύσης, αλλά το πιο σημαντικό να αναπνέουν καθαρό αέρα.

 

Το Πεδίον του Άρεως στο άκουσμα των πολλών και ειδικότερα των κατοίκων της Αθήνας, ηχεί σαν ένα ερειπωμένο άλσος , που επικρατεί φόβος τις νύχτες λόγω της έλλειψης φωτισμού αλλά και της αυξημένης εγκληματικότητας που έχει παρατηρηθεί. Μύθος ή αλήθεια???

Η άγνοια των περισσοτέρων έχει οδηγήσει στη συνέχεια του αστικού μύθου! Μια απλή επίσκεψη στο χώρο δίνει την λύση στον μυστήριο…

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κήπο στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνυπάρχουν αρμονικά η τέχνη και η φύση. Το Πεδίον Άρεως με έκταση 230 στρεμμάτων αποτελεί ένα πνεύμονα πρασίνου ανάλογο του Εθνικού κήπου. Σε μια Αθήνα καλυμμένη από τσιμέντο, καυσαέρια και ρύπους το Πεδίο του Άρεως μπορεί να αποτελέσει πνοή καθαρού αέρα και οξυγόνου.

Χώροι Πρασίνου 

Το Πεδίον του Άρεως χαρακτηρίζεται από καθαρά αστικό πράσινο με φυτά ελληνικής και μεσογειακής προέλευσης, κυρίως καλλωπιστικά. Περιλαμβάνει πάνω από 70 είδη δέντρων, εκ των οποίων μεγάλο αριθμό φυλλοβόλων (ελάχιστα μεμονωμένα πεύκα) καθώς και πλατύφυλλα δέντρα που δεν καίγονται εύκολα σε περίπτωση φωτιάς. Επίσης, περιλαμβάνει 65 είδη θάμνων ενώ φυτεύονται άνω των 40 ειδών εποχιακά ανθόφυτα. Το 99% του συνόλου των φυτών είναι αυτοφυή ενώ ο σχεδιασμός του πάρκου προβλέπει την αραιή φύτευση του για την αποφυγή πυρκαγιάς.

Πιο αναλυτικά, το πάρκο αποτελείται από είδη που συνθέτουν υψηλό πράσινο σε ελεύθερη φύτευση εντός των παρτεριών όπως: χαλέπιο πεύκη, κουκουναριά, κυπαρίσσι, ελιά, αριά, ευκάλυπτος, χαρουπιά, κέδρος, ακακία, δάφνη Απόλλωνα, πλάτανος, μιμόζα, γαζία, αείλανθος, μουσμουλιά, φυτολάκκα, ίταμος, συκιά, μελιά, αμυγδαλιά, κερασιά, ψευδοπιπεριά, κ.ά. και είδη σε μορφή δεντροστοιχιών: μουριά, κουτσουπιά, ακακία, νερατζιά, φτελιά, κερλεοτέρεια και μεμονωμένα ή σε γραμμική φύτευση φοίνικας, ουασιγκτόνια, τούγια. Τη χλωρίδα συμπληρώνουν η μεσαία και χαμηλή βλάστηση με θαμνώδη είδη όπως η πικροδάφνη, το λιγούστρο, το βιβούρνο, η μυρτιά, η αγγελική, ο ιβίσκος, κ.ά., και είδη αναρριχώμενα όπως το γιασεμί και ο κισσός, είδη εδαφοκάλυψης όπως ο άκανθος και ο κισσός, ενώ υπάρχουν και σπάνια φυτά όπως η μαγκλούρα και η στερκούλια. Πολλά από τα αρχικώς φυτευθέντα προήλθαν από φυτώρια της Επιτροπής Δημοσίων Κήπων και Δεντροστοιχιών και τα υπόλοιπα σε ποσοστό περίπου 60% προήλθαν από το εμπόριο. Μέχρι τώρα τα ετήσια και πολυετή ανθόφυτα παράγονταν στο φυτώριο του άλσους.

Τρόποι Αξιοποίησης

Το Πεδίο του Άρεως αποτελεί ένα «διαμάντι» που παραμένει αναξιοποίητο είτε λόγω έλλειψης προβολής είτε λόγω έλλειψη ενημέρωσης και πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις δραστηριότητες που προσφέρει. Ως συντάκτρια της εφημερίδας οίκοpress και εργαζόμενη στην Α.Μ.Κ.Ε Ερύμανθος που ασχολείται με περιβαλλοντικά προβλήματα και προσπαθεί να προτείνει λύσεις, κάνοντας ένα διαδραστικό περίπατο πριν περίπου ένα μήνα διαπίστωσα και η ίδια τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το πάρκο σε πολίτες όλων των ηλικιών. Το Πεδίον του Άρεως μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και ως τόπος έκθεσης ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων η συμμέτοχη του πολίτη είναι αυτή που θα είναι καθοριστική για την ανάπλαση του.

Πηγές

http://www.attiko-prasino.gr/Default.aspx?tabid=111&language=el-GR

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής