Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 148 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Πεδίον του Άρεως: Η φωνή του πολίτη

Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,

Γεωγράφος, M.Sc.

 

Η Κυψέλη καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες στον πλανήτη, με 0,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Το γεγονός αυτό και μόνο δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη χώρου πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό το ρόλο καλείται να παίξει το πάρκο του Πεδίου του Άρεως, το οποίο αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου και αναζωογόνησης για την πόλη.

 

 

Επισκεπτόμενη το πάρκο ως πολίτης, αλλά και με την ιδιότητα του Γεωγράφου – Περιβαλλοντολόγου, διαπίστωσα το δεν είχε αξιοποιηθεί επαρκώς ή τουλάχιστον το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο αισθητικά και χρηστικά. Από την άλλη πλευρά, το πάρκο μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης, όχι μόνο από περιβαλλοντικής άποψης, αλλά και από άποψη δραστηριοτήτων. Η προσβασιμότητα του και η στρατηγική του θέση μπορούν να το καθιερώσουν ως ένα χώρο συνάντησης, έκφρασης, περιπάτου και αναψυχής, αλλά και χώρο εκθέσεων, φεστιβάλ και γιορτών.

 

Η αξία του πάρκου είναι τόσο σημαντική που δε θα μπορούσε να αφήσει αμέτοχη και αδιάφορη μια οργάνωση όπως η ΑμΚΕ «Ερύμανθος», η οποία διαθέτει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση σε καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα. Με βάση αυτό τον άξονα πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση μεταξύ της ΑμΚΕ «Ερύμανθος» και άλλων οργανώσεων για τον τρόπο αξιοποίησης του Πεδίου του Άρεως. Κατά τη διάρκεια μιας εποικοδομητικής συζήτησης προέκυψαν ενδιαφέρουσες προτάσεις αξιοποίησης σε διάφορα επίπεδα, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική προστιθέμενη αξία στο πάρκο. Βασικός κορμός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η έννοια της συμμετοχικότητας και της κοινωνικής οικονομίας προκειμένου οι δράσεις να έχουν κοινωνικό χαρακτήρα.

 

Στόχος των προτάσεων είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος στο μέγεθος των δυνατοτήτων του έτσι ώστε να αποκτήσει μια πιο ελκυστική εικόνα και να μετατραπεί σε χώρο που θα λαμβάνουν χώρα ενδιαφέροντα γεγονότα, αλλά και θα δίνεται η δυνατότητα στα άτομα όλων των ηλικιών να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να κάνουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες.

 

Ωστόσο, όσο ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες και αν ήταν οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση, θα πρέπει παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τη δική τους άποψη για τον τρόπο που θα πρέπει να αξιοποιηθεί το πάρκο. Όσοι έχουν επισκεφθεί το πάρκο και όσοι θα ήθελαν να το επισκεφθούν, αλλά διστάζουν, καλούνται να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες – προτάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση του Πεδίου του Άρεως, ώστε να ακουστεί η φωνή του πολίτη.

 

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής