Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 161 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Το Πεδίο του Άρεως έχει πολλά ακόμα να μας δώσει

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α.,
M.Sc.

 

Πώς φαντάζεσαι το Πεδίο του Άρεως;

Πες μας την ιδέα σου και δες την να γίνεται πραγματικότητα…

f20-Kotsovinou-3

Το Πεδίο του Άρεως έχει πολλά ακόμα να μας δώσει, πέρα από το ότι είναι ένα πάρκο στην καρδιά της Αθήνας και αφουγκράζεται τους σφυγμούς της είναι και χώρος πολιτιστικών δρώμενων. Οι Αθηναίοι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ιστορία του τόπου μας και αυτό φαίνεται από τα ιστορικά μνημεία που διακοσμούν ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας. Μεγίστης σημασίας είναι η Ακρόπολη, που είναι εμφανής από το Πεδίο του Άρεως, άλλα ουσιώδη μνημεία είναι η Αρχαία και η Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, η Πνύκα, το Ολυμπιείον, η Ακαδημία Πλάτωνος, το Παναθηναϊκό Στάδιο, η Αρχαία Βραυρώνα, ο Ιερός Ναός του Ποσειδώνα και της Αθηνάς στο Σούνιο καθώς και η Αρχαία Ελευσίνα. Κάθε χώρος πρασίνου είναι σημάδι πολιτισμού και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, το επιτυχές παράδειγμα με τις προτομές των ηρώων του ’21 μέσα στο χώρο του Πεδίο του Άρεως το επιβεβαιώνει.

Η κοινωνία μας έχει ανάγκη να ξεφύγει από τη μιζέρια και την απογοήτευση που αποπνέουν οι συνθήκες των καιρών μας. Μια αξιόλογη πρόταση προς το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής από τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών θα μπορούσε να εστιαστεί στα σημεία ανάπτυξης, με σκοπό να γίνει το Πεδίο του Άρεως πιο ανθρώπινο και φιλικό στους επισκέπτες του. Πολλές ιδέες είναι καλοδεχούμενες από όλους μας να κατατεθούν για το ποιες δράσεις μπορούν να λάβουν χώρα!

Παρακάτω παρατίθενται απόψεις, ιδέες και σκέψεις προς υλοποίηση. Όποιος δε έχει να καταθέσει τη δική του προσωπική ιδέα για να γίνει το πάρκο καλύτερο, βεβαίως να απευθυνθεί και να έρθει σε επαφή με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως το Δίκτυο Ερύμανθος, η PRAXIS, η Βιοπολιτική, η ΔΗΩ, η Ένωση Νέων Αγροτών Ελλάδας, η Άξιον Εστί, η Συμπολιτεία, η Έκφραση, η Ελληνική Εταιρεία Ευεργετών, η Συνέργεια, η Ίριδα και άλλες που δραστηριοποιούνται προς όφελος του πολίτη, καθώς όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να γίνει εθελοντής σε κάποια από αυτές.

f20-Kotsovinou-4Ένα πολυπρόγραμμα είναι στα σκαριά να υλοποιηθεί… Το μόνο ζητούμενο η συμμετοχικότητα και η συνεισφορά των πολιτών σε αυτό. Πρώτον, το θέμα της ασφάλειας του πάρκου, η σωστή φύλαξη και προστασία του όλες τις ώρες της ημέρας. Σε καιρούς χαλεπούς δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας, για το πόσα όμορφα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν από εμάς τους ίδιους, εμείς έχουμε τον πρώτο λόγο στην ποιότητα της ζωής μας, το να περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν πράγματα για εμάς δείχνει την παθητικότητα και αδράνεια που μας βαθαίνει ακόμα περισσότερο σε μια κρίση ανθρώπινη και μετά οικονομική… Συν Αθηνά και χείρα κίνει έλεγαν οι αρχαίοι σοφοί πρόγονοί μας!!! Ακόμα και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εμείς πρέπει να δράσουμε, για παράδειγμα θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα «Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας» στο πάρκο για τους αναζητούντες εργασία σε τομείς της Κοινωνικής Οικονομίας. Στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα μπορούσε να τρέξει το πρόγραμμα των ξεναγήσεων σχολείων σε αυτό, ώστε τα παιδιά να έρχονται σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να μάθουν να το αγαπούν. Παράλληλα, μετά από την επίσκεψή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Πεδίο του Άρεως, θα έχουν την ευκαιρία για μια επιμορφωτική βόλτα καθώς το περιδιαβαίνουν.

Η ανάδειξη του τουρισμού και των τοπικών προϊόντων θα μπορούσε να επιτευχθεί με εκθέσεις «βιολογικών, ντόπιων γεύσεων» που μας ταξιδεύουν στο τόπο παραγωγής τους, δίνοντάς μας ένα κίνητρο επίσκεψης της ελληνικής υπαίθρου… Γνωρίζοντας από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας! Η δημιουργία του «κοινωνικού εστιατορίου», αναδεικνύοντας την αξία της Μεσογειακής Διατροφής θα μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή των πολιτών στο μαγείρεμα… Πέρα από αυτό, η δια βίου μάθηση θα μπορούσε να συνεχίζεται ως ένα «Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Πεδίου του Άρεως, όπου ομιλίες, διαλέξεις και σεμινάρια ή και το φεστιβάλ βιβλίου θα πραγματοποιούνται εκεί. Ένα φλέγον ζήτημα, αυτό της μείωσης των τιμών στα τρόφιμα με την πώληση αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, θα μπορεί να γίνεται στο πάρκο, όπου παραγωγοί και καταναλωτές θα έρχονται σε άμεση επαφή στα πλαίσια της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας.

Επίσης, ως χώρος αναψυχής και διασκέδασης για όλους θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ένας θερινός Κινηματογράφος ή ακόμα υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις στο πρώην θέατρο Αλίκη. Πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Αθηναίων, όπως η χορωδία και η φιλαρμονική, ανοίγουν το δρόμο για έναρξη υπαίθριων συναυλιών από τους πολίτες προς τους πολίτες. Έτσι, η εκμάθηση μουσικών οργάνων, παραδοσιακών χωρών, ξένων γλωσσών ή και ένας χώρος υπαίθριου γυμναστηρίου για άθληση των πολιτών θα μπορούσε να γίνει από εκπαιδευτές με ένα μικρό αντίτιμο στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Προς αυτό το σκοπό θα μπορούν να αναδειχθούν ακόμα και κρυμμένα ταλέντα αυτού του τόπου.

f20-Kotsovinou-5Η επαναλειτουργία του Green Park ως ένα κοινωνικό εντευκτήριο με πολύ χαμηλές τιμές θα μπορούσε να δώσει ζωντάνια στο πάρκο, αναπτερώνοντας την εξωστρέφεια και την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών. Καταλήγοντας, κάθε ένας από εμάς έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα αν πιστέψει στον ίδιο!!! Το πάρκο θα μπορεί να είναι ένας χώρος ασφάλειας και δημιουργικότητας, όταν οι πολίτες δεν φοβούνται να το περπατήσουν και να προστατέψουν.

 

 

Οι ηλεκτρονικές εφημερίδες Οίκοpress και Social Activism Αθηνών περιμένουν να δημοσιεύσουν απόψεις πολιτών με όραμα και αγάπη για το κέντρο της Αθήνας! Στείλτε μας της άποψή σας και αυτή θα διαβαστεί…

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής