Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 117 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Πολιτιστικό πάρκο στη θέση του Παλαιού Ιππόδρομου

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α,
M. Sc.

Μια αναξιοποίητη έκταση ήρθε η ώρα να φανεί χρήσιμη στους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

epitelous

 Στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου άρχισαν οι ενέργειες για την αξιοποίηση του παλαιού Ιπποδρόμου. Έπειτα, από συμβολή του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος», θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο Πολιτιστικό Πάρκο της Χώρας. Προβλέπει την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και την ανάπτυξη Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Πάρκου. Η διαχείριση του Πολιτιστικού πάρκου τίθεται στο Δημόσιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας και θα είναι σε χρήση όλων των πολιτών. Ο προϋπολογισμός για το έργο φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, σε μια έκταση 200 στρεμμάτων. Η κατασκευή έχει σχεδιαστεί από τον Ιταλό διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα κ. Ρέντζο Πιάνο και χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Η Κοινωφελής δράση του Ιδρύματος είναι που κάνει τόσο σημαντικό το έργο του, αναδεικνύοντας την «ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση», καθότι ο Οργανισμός αυτός δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης αποτελεί έναν «ναό της γνώσης» και μάλιστα το αρχείο της θα είναι και σε ψηφιοποιημένη μορφή, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να έχει τη δυνατότητα να αντλήσει από το Διαδίκτυο το υλικό που αναζητά.

Όσον αφορά την κατασκευή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη τεχνολογία και την ακουστική, ενώ εντός των εγκαταστάσεών της θα λειτουργεί Μουσείο, το οποίο θα φιλοξενεί κοστούμια, αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό που θα σκιαγραφεί την ιστορία του Λυρικού Θεάτρου. Η πρόβλεψη του Ιδρύματος είναι να δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή, ώστε οι παραστάσεις της Λυρικής να έχουν τη δυνατότητα να εναλλάσσονται μέρα με τη μέρα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η αλλαγή στα σκηνικά και η διαμόρφωση της σκηνής θα πραγματοποιούνται ταχύτατα. Σκοπός του Ιδρύματος είναι επίσης η κατασκευή ενός κτιρίου που θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες όχι μόνο για τις παραστάσεις που θα φιλοξενεί αλλά και για την αισθητική του αξία. Επιπλέον, το κτίριο θα είναι ανοικτό ολόκληρη τη μέρα για να μπορούν να το επισκέπτονται μαθητές και σπουδαστές.

Το Πάρκο που θα δημιουργηθεί θα είναι εφάμιλλο των αντίστοιχων που συναντάμε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα διαθέτει Βοτανικό Κήπο και εκπαιδευτικές διαδρομές, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για εκθέσεις Εικαστικών Τεχνών.

Το έργο δεν αποτελεί απλώς μια χρηματική προσφορά αλλά στην πραγματικότητα δίνεται μια ώθηση στην παραγωγή πολιτιστικού και πνευματικού έργου. Κερδισμένος θα είναι ο έλληνας πολίτης (!)

Βάζοντας την φαντασία μας να δουλέψει το νέο πάρκο της Αθήνας θα είναι κατακλυσμένο από αναρίθμητα σιντριβάνια, παιδικές χαρές για τα παιδιά, ακόμα, πολλοί θα συρρέουν στο πάρκο για να γυμναστούν, αλλά, και για να λάβουν μέρος στα πολιτιστικά δρώμενα (συναυλίες, εκθέσεις, φεστιβάλ). Τα φυτικά είδη, που μπορεί να θαυμάσει κανείς, θα είναι τα μεσογειακά είδη, όπως οι ελιές, τα πεύκα, αλλά και θάμνοι, όπως το πυξάρι, η κορονίλλα, ο κίστος, ο σχίνος, το φασκόμηλο, η ρίγανη, το θυμάρι, η λεβάντα, το δεντρολίβανο, οι τριανταφυλλιές και η ευφόρβια. Κάθε μήνας θα φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή θα προβάλλει έναν διαφορετικό συνδυασμό από άνθη και φυλλώματα. Ακόμα, δεν θα λείπει από το πάρκο πρασίνου, το υδάτινο στοιχείο, που θα είναι ένα γραμμικό κανάλι 400 μέτρων και θα διασχίζει κάθετα το πάρκο από την πλευρά της λεωφόρου Συγγρού, μια συμβολική «γέφυρα» με το παραθαλάσσιο μέτωπο.

Υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δύο υπερσύγχρονων κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Φαληρικό Δέλτα, το 2015! Απόφαση του Ιδρύματος είναι να δώσει προτεραιότητα στην «πράσινη» τεχνολογία για τη λειτουργία των δύο κτιρίων, όπου το λειτουργικό κόστος θα βαρύνει την Πολιτεία και τον Δήμο Καλλιθέας. Τα «βιοκλιματικά» κτίρια θα λειτουργούν με φυσικό αέριο, θα έχουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους, ενώ θα υπάρχουν χώροι πρασίνου και στο εσωτερικό τους... Μάλιστα, το πάρκο θα έχει μια ήπια κλίση, οδηγώντας σταδιακά σε λόφο ύψους 32 μέτρων με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το αστικό τοπίο.

Το έργο αυτό αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού στην Χώρα μας. Με αγάπη για την Ελλάδα και τον Πολιτισμό καταλαβαίνουμε όλοι μας πόσα ωραία έργα μπορούν να γίνουν… Έτσι, η χώρα μας αναδεικνύεται ως κέντρο πολιτισμού, ξεπερνώντας τα εθνικά σύνορα. Καθώς, η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την σύγχρονη ελληνική ιστορία, το όλο εγχείρημα γεννά μία αίσθηση αισιοδοξίας και ελπίδας και βεβαίως μελλοντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωσή του θα προσελκύει περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο. Το κυριότερο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν ωφέλεια από την αυξημένη κίνηση στην ευρύτερη περιοχή του πάρκου. Όσο για την αντικειμενική αξία των ακινήτων και της γης στις όμορες περιοχές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανέβει από 5-30%.

ΠΗΓΕΣ:

  1. 1.«Απόδημος» ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, http://www.apodimos.com
  2. 2.ΚΕΡΔΟΣ ON LINE http://www.kerdos.gr
  3. 3.http://www.snf.org/texts/uploads/files/banner%20website.pdf

 

 

 


Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής