Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 236 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Αξιοποίηση και διαχείριση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»

Γράφει ο Ορέστης Λαγκαδινός
Δημοσιογράφος

Να μετατραπεί το Πάρκο σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής.

  • Να περάσει η ευθύνη λειτουργίας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  •  

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», όπως έχει ονομαστεί για να τιμηθεί ο αείμνηστος πολιτικός που είχε περιβαλλοντικές ευαισθησίες, δυστυχώς ρημάζει και γι’ αυτό έχει ευθύνη η πολιτεία, αφού εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι αλήθεια ότι αφότου έγινε δραστική περιστολή των κρατικών πιστώσεων για τη λειτουργία και τη συντήρησή του, το Πάρκο άρχισε να μαραζώνει εγκαταλειμμένο στην τύχη του. Το Πάρκο είναι μια τεράστια έκταση 1140 στρεμμάτων, ένας χώρος μοναδικού φυσικού κάλλους, στην καρδιά μιας υποβαθμισμένης αστικής περιοχής ενός εκατομμυρίου (1.000.000) κατοίκων.

 

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας [ΑΣΔΑ] έχει κάνει στο παρελθόν πολλούς αγώνες, διεκδικώντας τις αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Πάρκου, τη μετατροπή του σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής, καθώς επίσης και την ανάληψη ευθύνης λειτουργίας του Πάρκου από τον ΑΣΔΑ και γενικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ουσιαστικά η σημερινή εικόνα του Πάρκου είναι μια εικόνα εγκατάλειψης. Μεγάλα τμήματα παραμένουν αναξιοποίητα. Η συντήρηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η φύλαξη ελλιπέστατη και πολλές από τις εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα έντονης φθοράς. Παρά τις κατά καιρούς προεκλογικές δεσμεύσεις και τις επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές υποσχέσεις, οι ευθύνες των πολιτικών είναι τεράστιες, αφού η υποχρηματοδότηση είναι μόνιμη και σταθερή κυβερνητική επιλογή. Οι σχετικές πιστώσεις προς τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου έχουν εκμηδενιστεί, με αποτέλεσμα οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλοι οι επισκέπτες του Πάρκου να μετατρέπονται καθημερινά σε αυτόπτες μάρτυρες στον τόπο ενός μεγάλου οικολογικού εγκλήματος!

Οι Δήμοι και οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας έχουν κάνει πολλές κινητοποιήσεις με σκοπό να ανατρέψουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Πάντοτε επιδίωξη ήταν η οργάνωση ενός ισχυρού κινήματος Ενεργών Πολιτών με τρεις διακριτούς και ξεκάθαρους στόχους.

Ωστόσο απλές είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την μεριά της πολιτείας, ώστε να πάψει επιτέλους αυτή η εκκρεμότητα και να πάει το δίκιο στη θέση του.

  1. Να ακυρωθούν στην πράξη σχεδιαζόμενες χρήσεις «κράχτες» που στο όνομα της «εξεύρεσης πόρων για τη συντήρηση του Πάρκου» απειλούν με αλλοίωση και καταστροφή τον οικολογικό χαρακτήρα του. Αυτό θα είναι ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ούτε τεμαχίζεται, ούτε θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων.
  2. Πρέπει να γίνει πράξη το όραμα των πολιτών της Δυτικής Αθήνας για το μέλλον του Πάρκου που συνοψίζεται στην ανάδειξή του σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής, με χρήση ήπιων μορφών ενέργειας, μεθόδων ανακύκλωσης και βιοκλιματικών υλικών, ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών, δημιουργία αγοράς βιολογικών προϊόντων, και θεσμοθέτηση ετήσιου Περιβαλλοντικού Φεστιβάλ, χώρους δημιουργικού περιβαλλοντικού παιχνιδιού, μικρό τρενάκι και ίδρυση Περιβαλλοντικού Κέντρου Έρευνας και Επιμόρφωσης της Αυτοδιοίκησης.
  3. Να γίνει το αυτονόητο: να έχει δηλαδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη συνολική ευθύνη λειτουργίας, χάραξης στρατηγικής και καθορισμού πολιτικής για το μέλλον του Πάρκου με σταθερή και νομοθετημένη κρατική χρηματοδότηση με παράλληλη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα, με αρμοδιότητα την καθημερινή διαχείριση του Πάρκου.

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής