Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Χτίζοντας οικονομικά, οικολογικά και βιοκλιματικά σπίτια

Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,

Γεωγράφος M.Sc.

 

Ζώντας σε μια εποχή και σε μια χώρα που η οικονομική κρίση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και η έννοια της οικονομίας και της οικονομικής διαχείρισης έχει γίνει προτεραιότητα, η ανάγκη για οικονομικούς τρόπους διαβίωσης έχει γίνει πρωταρχικός σκοπός του κάθε πολίτη. Επιπλέον, η έννοια της κατοικίας, είτε πρόκειται για ιδιοκτησία είτε πρόκειται για ενοικίαση, έχει γίνει μια δύσκολη κατάσταση για όλους μιας και αποτελεί πλέον είδος πολυτελείας. Έτσι λοιπόν, η στροφή προς κάτι οικονομικό, αλλά και οικολογικό συνάμμα ίσως αποτελέσει μονόδρομο για κάποιους ευαισθητοποιημένους, ίσως και προχωρημένους πολίτες.

 

Ένας τρόπος για να επιτύχει κανείς ένα φυσικό, οικολογικό, βιοκλιματικό και πάνω από όλα οικονομικό τρόπο οικοδόμησης είναι με τη μέθοδο κομπ (cob). Η μέθοδος cob είναι μια πανάρχαια τεχνική που χρησιμοποιεί τα χέρια και τα πόδια για να σχηματιστούν σβώλοι χώματος με άμμο και άχυρο. Οταν το cob στεγνώνει, σκληραίνει σαν τσιμέντο και χρησιμοποιείται για να χτιστούν σπίτια.

Μια φυσική οικοδόμηση περιλαμβάνει ένα φάσμα δομικών συστημάτων και υλικών που θέτουν μεγάλη έμφαση στην αειφορία. Οι τρόποι επίτευξης της βιωσιμότητας μέσω της φυσικής οικοδόμησης εστιάζονται στην αντοχή και τη χρήση των ελάχιστα επεξεργασμένων, πλούσιων ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και εκείνων που, ενώ ανακυκλώνονται, παράγουν ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης και διατηρούν τη ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Ο φυσικός τρόπος οικοδόμησης τείνει να βασίζεται στην ανθρώπινη εργασία, παρά στην τεχνολογία.

Επίσης τα «γήινα σπίτια» διαθέτουν μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως η αντοχή τους σε μεγάλη γκάμα καιρικών συνθηκών με μονωτικές ιδιότητες κάνοντάς τα δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα. Επιπλέον, τονίζεται ο αντισεισμικός χαρακτήρας αυτών των κατασκευών, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία διαθέτει έντονη σεισμική δραστηριότητα.

 

Αυτή η πανάρχαια τεχνική αποτελεί  οικολογική  επιλογή καθώς δε συντελεί στην καταστροφή των δασών, στην κατασπατάληση των ορυκτών πόρων και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά ή βαριά μηχανήματα. Τα ανακυκλώσιμα και μη τοξικά υλικά είναι επίσης ένα βασικό προτέρημα των «γήινων σπιτιών».

Στην Ελλάδα γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια από τους Κώστα Κοντομάνο και Στέλιο Γκαγκάρα από τη Λάρισα, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, στον ελεύθερό τους χρόνο, ασχολούνται πειραματικά με τη «φυσική δόμηση». Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κατασκευές μεγάλης κλίμακας από κομπ: ένα σπίτι στο Νέσσωνα Λαρίσης και μία μικρότερη κατασκευή στο δήμο Μανταμάδος, στη Μυτιλήνη, που το προσεχές διάστημα θα λειτουργήσει ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.


Πηγές:

1. http://vickytoxotis.blogspot.com/2010/04/cob.html

2. http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=1&artID=783689

3. http://www.creativegreece.gr/cob-2

4. http://greenplanetfree.blogspot.com/2012/06/m.html

5. www.cob.gr

 

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής