Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 133 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Βιοκλιματικά Χαρακτηριστικά- 25 Ερωτήσεις- Απαντήσεις για την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα www. ekfrasi-epe.gr
 
Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα κτίριο είναι βιοκλιματικό; Xρησιμοποιεί το μικροκλίμα της περιοχής του για να εξοικονομηθεί τμήμα της ενέργειας που χρειάζεται για τη λειτουργία του, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

2 Με τι μοιάζει εξωτερικά ένα τέτοιο κτίριο, είναι κραυγαλέο; Εξωτερικά μπορεί να μοιάζει εντελώς συμβατικό. Κραυγαλέο γίνεται μόνον όταν ο μελετητής ή ο ιδιοκτήτης το επιδιώξουν.

Σε τι διαφέρει το εσωτερικό του από ένα «κανονικό» σπίτι; O χώρος διαμορφώνεται από ορισμένες απλές γνώσεις της Φυσικής για την κίνηση του θερμού και του ψυχρού αέρα. Η βασική αρχή «της απρόσκοπτης λειτουργίας της ανοδικής κίνησης του ζεστού αέρα» καθορίζει συνήθως τον εσωτερικό όγκο του κτιρίου. Συχνά χαρακτηρίζεται από υψηλούς χώρους, εσωτερικά μπαλκόνια και χαμηλούς τοίχους. Ο «μεγάλος» φωτεινός χώρος και η αίσθηση της οπτικής άνεσης είναι χαρακτηριστικά του.

Πόσο περισσότερο κοστίζει η κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού από ένα συμβατικό; Το κόστος ενός βιοκλιματικού σπιτιού μπορεί να είναι όσο και ενός συμβατικού, δηλ. 880 - 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. Το επιπλέον κόστος εξαρτάται από τις προδιαγραφές του σχεδίου. Αν, π.χ., ένα θερμοκήπιο είναι φτιαγμένο σαν εξωτερική προσθήκη μπορεί να κοστίζει λίγο. Αν όμως είναι ενσωματωμένο σαν μέρος τού σπιτιού, επηρεάζει αρκετά το κόστος γιατί χρειάζεται πιο προσεγμένα υλικά. Επίσης, αν το «σκίαστρο» δεν είναι φτιαγμένο από καλάμια ή τέντα, αλλά από μεταλλικές περσίδες που ανοιγοκλείνουν ηλεκτρονικά, προφανώς υπάρχει σημαντική διαφορά. Η διαφορά αυτή μπορεί να φτάσει το 7%. Σε μια τέτοια περίπτωση θα κάνουμε απόσβεση σε 6 - 7 χρόνια.

Έχουν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον κάτοικό τους ; Θέλουν μικρή συμμετοχή. Τόσο μικρή όσο να παρακολουθεί ένα θερμόμετρο μέσα κι έξω από το σπίτι, και ανάλογα να ανοίγει ή να κλείνει κάποια παράθυρα.
6 Μπορεί να κατασκευαστεί μια ολόκληρη πολυκατοικία βιοκλιματική; Το ίδιο καλά όπως και οι άλλες κατοικίες.

Χρειάζονται εξειδικευμένα συνεργεία για την κατασκευή τους; Η δουλειά αυτή δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη εξειδίκευση σε ό,τι αφορά τους τεχνίτες. Είναι επιμελημένη κατασκευή που κάτω από την καθημερινή καθοδήγηση του επιβλέποντος μηχανικού συνήθως γίνεται καλά. Έτσι, συνεργείο που να δηλώνει ειδικό σε βιοκλιματικά σπίτια δεν υπάρχει, άρα δεν χρεώνεται περισσότερο.

Ποιοι οι παράγοντες λαμβάνονται υπ' όψιν στο σχεδιασμό ενός βιοκλιματικού σπιτιού; Κατ' αρχήν, πρέπει να αναλυθεί το μικροκλίμα για να αποφασιστεί η τοποθέτηση του κτιρίου και η προσέγγιση του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Σαν γενικά σημεία προσοχής στο σχεδιασμό, αναφέρουμε την καλή θερμομόνωση και τον προσεκτικό προσανατολισμό όλων των ανοιγμάτων (μπαλκονόπορτες, παράθυρα, θερμοκήπια).Ο προσανατολισμός των ανοιγμάτων, στο δικό μας κλίμα πρέπει να είναι κατά κανόνα Νότιος ή με μικρές αποκλίσεις προς Α η Δ. Όλα τα ανοίγματα πρέπει να προστατεύονται από την υπερθέρμανση. Η ποιότητα, το μέγεθος, το είδος, η θέση και ο σκιασμός αυτών των κουφωμάτων είναι πολύ σημαντικός στο σχεδιασμό.

Υπάρχει μόνον ένας τρόπος σχεδιασμού; Υπάρχουν πολλοί τρόποι και αυτό φαίνεται από την εξαιρετική πολυμορφία των κτιρίων αυτών.
 
Συστήματα δροσισμού και θέρμανσης
 
 
11 Υπάρχουν αρκετά συστήματα δροσισμού και θέρμανσης για να διαλέξω αυτό που με εξυπηρετεί καλύτερα;
Υπάρχουν αρκετά. H επιλογή γίνεται ουσιαστικά από τον μελετητή γιατί το κάθε σύστημα έχει διαφορετικές επιδόσεις.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μεταξύ των τεχνικών συλλογής της θερμότητας τού ήλιου, τους τοίχους τρομπ, τα θερμοκήπια, τις επιφάνειες νερού στη σκεπή του κτιρίου, την γεωθερμική ενέργεια.
Η ηλιακή θερμότητα μπορεί να «αποθηκεύεται» μετά τη συλλογή της, ώστε να μπορεί να ανακληθεί κατά βούληση μετά τη δύση τού ηλίου. Η «αποθήκευση» της ηλιακής ενέργειας γίνεται σε διάφορα υλικά με μεγάλη θερμοχωρητικότητα όπως, τα συμπαγή κεραμικά τούβλα, το μπετόν, το νερό, τα σκύρα κα, από τα οποία η συσσωρευμένη θερμότητα ανακαλείται, όταν χρειάζεται, με διάφορες τεχνικές.

Όσο για το δροσισμό των χώρων εφαρμόζεται, ο διαμπερής αερισμός, οι ηλιακές καμινάδες (που απομακρύνουν τον ζεστό αέρα), οι επικλινείς στέγες με φεγγίτες, οι αεραγωγοί σωλήνες που διακινούν αέρα από δροσερότερα σημεία, οι πύργοι ανέμου (αιολικές καμινάδες) κ.α.

 

12 Τι είναι οι τοίχοι τρομπ; «Τοίχοι τρομπ» ή τοίχοι μάζας λέγονται οι τοίχοι που χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια υπό μορφήν θερμότητας. Στην εξωτερική τους πλευρά καλύπτονται από διαφανές πλαστικό ή γυαλί. Ένα κενό περίπου 12 εκ. χωρίζει το γυαλί από την εσωτερική πλευρά - από συμπαγή τούβλα ή μπετόν πού είναι βαμμένοι σε σκούρο χρώμα και έχουν πάχος περίπου 40 εκ. (τοίχοι μάζας).

Προσανατολίζονται κατά κανόνα στο Νότο κι έχουν διάφορες θυρίδες στο κατώτερο και στο ανώτερο σημείο τους, τόσο ο τοίχος όσο και η γυάλινη επιφάνεια. Kατά τη διάρκεια της χειμωνιάτικης μέρας, ανοίγοντας τις θυρίδες στο πίσω μέρος του τοίχου μάζας επιτρέπουμε στον αέρα που βρίσκεται στο κενό να εισέρχεται στο σπίτι και να ζεσταίνει το χώρο. Το καλοκαίρι, τον σκιάζουμε συνεχώς και έχουμε ανοιχτές μόνο τις θυρίδες της γυάλινης επιφάνειας.
 

13 Τι είναι το θερμοκήπιο; Ένας υαλόφρακτος χώρος προσαρτημένος στη νότια πλευρά του κτιρίου που δέχεται αυξημένη ηλιακή ενέργεια και την αξιοποιεί για τη θέρμανση του χώρου.


14 Μπορεί ένα σπίτι στην Ελλάδα να έχει πλήρη ενεργειακή αυτοτέλεια; Σε κλίμα με ηλιοφάνεια σαν τη δική μας, μπορούμε αν θέλουμε να έχουμε 100% θερμική αυτοτέλεια. Στο θέμα του ηλεκτρικού μπορεί να υπάρξει αυτάρκεια με την εγκατάσταση ενός συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας μικρής κλίμακας, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του κτιρίου για ηλεκτρική θέρμανση/ψύξη και ηλεκτρική ενέργεια. Τα φωτοβολταϊκά ανταποκρίνονται σε αυτή τη ζήτηση.

15 Tί ανάγκες μπορώ να καλύψω εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά; Εξαρτάται με τον διαθέσιμο χώρο και το είδος των φωτοβολταϊκών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν.

16 Ποια είναι τα μειονεκτήματα αυτής της επιλογής και ποια τα πλεονεκτήματα; Η χρήση των φωτοβολταϊκών μας δίνει το φτηνότερο ρεύμα και είναι εντελώς φιλική στο περιβάλλον. Η ποσότητα του συνεχούς ρεύματος που παράγεται εξαρτάται από την ηλιοφάνεια. Το μειονέκτημα είναι οι κάπως μεγάλες επιφάνειες που απαιτούνται για την ανάπτυξή τους. Για να καλύψουμε τις ανάγκες φωτισμού, τηλεόρασης και ραδιοφώνου σε ένα μικρό σπίτι στην εξοχή, χρειαζόμαστε πάνελς, 1 ρυθμιστή, 1 μετατροπέα ρεύματος και μπαταρίες. Κόστος περίπου 1.500 ευρώ.

 

17 Τι είναι τα «υβριδικά συστήματα» δροσισμού /θέρμανσης ; Έτσι ονομάζουμε τα μεικτά συστήματα, δηλαδή συστήματα που χρησιμοποιούν μεν τις ήπιες τεχνολογίες αλλά υποβοηθούνται εν μέρει και από ηλεκτρικό ρεύμα συμβατικής παραγωγής. Σχεδόν όλα τα συστήματα σήμερα αναμιγνύουν τεχνικές.

 

18 Τι περιθώρια έχω για δροσισμό χωρίς air condition στο διαμέρισμά μου; Ένα μικρό παράθυρο σε μιαν αθέατη εσωτερική πλευρά κι ένας κατάλληλος ανεμιστήρας, μπορούν να κάνουν θαύματα, ενισχύοντας τον διαμπερή αερισμό του χώρου.

 

Oι αυτοματισμοί αυξάνουν την τιμή

19 Eίναι απαραίτητοι κάποιοι αυτοματισμοί σ' ένα βιοκλιματικό σπίτι; Τα ηλεκτροκίνητα συστήματα και οι αυτοματισμοί έχουν λογική όταν χρησιμοποιούνται σε γραφεία όπου δεν μένει κανείς τη νύχτα, γιατί αν τα συστήματα αερισμού και δροσισμού δεν λειτουργήσουν κανονικά, διαταράσσεται σοβαρά η ισορροπία του συστήματος. Στις κατοικίες όμως έτσι πληγώνουμε ανεπανόρθωτα την φιλοσοφία του εγχειρήματος, ιδιαίτερα όταν η «συμμετοχή» που απαιτείται από μας είναι ελάχιστη.
 
20 Πόσο πιο ακριβό θα είναι; Εξαρτάται από τον τρόπο ελέγχου και εν γένει ποιο σύστημα αυτοματισμού θα επιλέξουμε.
 
Κόστος και υλικά για τη μόνωση

21 Ποια θερμο-μονωτικά υλικά χρησιμοποιούνται σε ένα βιοκλιματικό σπίτι; Είναι εύκολο να βρεθούν στην Ελλάδα και πόσο κοστίζουν; Χρησιμοποιούνται συνήθως μονωτικά φύλλα Heraklith που κατασκευάζονται από φλούδα ξύλου και είναι διαθέσιμα σχεδόν παντού. Είναι εύκολο στη χρήση του υλικό, αναπνέει και δεν είναι τοξικό, ενώ κοστίζει λιγότερο από την πολυστερίνη που χρησιμοποιείται ευρέως. Στα κουφώματα και στους αρμούς μπορεί να χρησιμοποιηθούν μονώσεις φυτικών ινών όπως γούτα, κάναβι και σιζάλ, τα οποία υπάρχουν στην ελληνική αγορά με τη μορφή φυτικού μαλλιού. Eνα τσουβάλι από αυτά κοστίζει 75 περίπου ευρώ και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός σπιτιού 150 - 200 τετραγωνικών μέτρων. Υπάρχουν και άλλα υλικά όπως ο φελλός αλλά το κόστος του είναι μεγάλο.

22 Ποια κουφώματα είναι κατάλληλα για μια καλή θερμομόνωση; Τα συνθετικά έχουν λίγο καλύτερη θερμική συμπεριφορά από αυτά του αλουμινίου. Ο στόχος είναι πάντως τα θερμοδιακοπτώμενα κουφώματα, αυτά στα οποία η εξωτερική επιφάνεια δεν επικοινωνεί με την εσωτερική. Έτσι, δεν δημιουργούνται θερμογέφυρες που καταλήγουν σε θερμοκρασιακές απώλειες. Είναι όμως και τα ακριβότερα.

 Επεμβάσεις σε παλιά κτίρια

 

  23 Αν έχω σπίτι με αυλή και αποφασίσω να το ανακαινίσω, μπορώ να προσθέσω κάποιες βιοκλιματικές λειτουργίες;

 

 Κατ' αρχάς βελτιώνουμε τη θερμομόνωση της οροφής και των εξωτερικών τοίχων, καθώς και τα κουφώματα. Μειώνουμε τα βορινά και τα δυτικά ανοίγματα. Φροντίζουμε ώστε να σκιάζονται όλα καταλλήλως, είτε με φυτά είτε με τέντες είτε με ειδικές σταθερές η κινητές περσίδες.

Αν μπορούμε, προσθέτουμε στο Νότο ένα σκιαζόμενο «θερμοκήπιο», και, τέλος, φροντίζουμε ανοίγοντας κάποια νέα παράθυρα θα βελτιώσουμε τον δροσισμό του. Προσθέτουμε επίσης ανεμιστήρες.

 

 

 

 24 Τι επεμβάσεις μπορώ να κάνω αν έχω ήδη αγοράσει ένα διαμέρισμα το οποίο βρίσκεται στα μπετά;

Μπορεί κανείς να επιμεληθεί τις μονώσεις και τα κουφώματα. Σε μία πολυκατοικία δεν μπορούμε να επέμβουμε στα ανοίγματα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε triplex τζάμι στα βορινά παράθυρα και εξωτερικά σκίαστρο σε όλα τα υπόλοιπα.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, μπορούμε να αλλάξουμε τη διαρρύθμιση ώστε να επιτρέψουμε τον διαμπερή αερισμό και να εγκαταστήσουμε ανεμιστήρες οροφής.

 

 

25 Αν είμαι συνιδιοκτήτης σε παλαιά πολυκατοικία μπορώ να… παρέμβω βιοκλιματικά;

Αν το διαμέρισμα έχει αυτονομία, αυξάνουμε την θερμομόνωση εξωτερικά και φτιάχνουμε τα κουφώματα. Αν, όμως, δεν έχει αυτονομία, το να φροντίσουμε μόνο τη θερμομόνωση του δικού μας χώρου προσφέρει λίγη βελτίωση.

Θα μπορούσαμε, σε συμφωνία με τους συνιδιοκτήτες, να βελτιώσουμε εξωτερικά τη θερμομόνωση ολόκληρης της πολυκατοικίας. Αν μάλιστα ο προσανατολισμός είναι κατάλληλος, να φτιάξουμε τοίχους τρομπ σε όλα τα διαμερίσματα, να διευρύνουμε κάποια ανοίγματα ή να κλείσουμε κάποια άλλα.

 

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής