Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 138 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Η Αιολική Ενέργεια με στοιχεία και αριθμούς

Aναδημοσίευση από dei.gr

 

Mύθοι και Αλήθειες

Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Μία τυπική ανεμογεννήτρια στις μέρες μας έχει ισχύ 2MW δηλαδή 2.000 kW. Το ύψος του πύργου θα φτάνει περίπου τα 80 μέτρα, ενώ η διάμετρος των πτερυγίων της θα είναι περίπου 85 μέτρα. Το θεμέλιο στο οποίο θα εδράζεται θα έχει επιφάνεια 16*16= 256 τ.μ. και βάθος 3 μ. Όμως το θεμέλιο είναι θαμμένο και η ορατή επιφάνεια εκτείνεται λίγο μόνο γύρω από τον πύργο.

 

Το δε οικόπεδο που σύμφωνα με τη νομοθεσία απαιτείται για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο θα έχει έκταση περίπου 15.000 τ.μ. (15 στρέμματα). Στο οικόπεδο αυτό η μοναδική παρέμβαση που θα γίνει είναι ένα πλάτωμα και δρόμος που συνολικά θα καταλαμβάνουν λιγότερο από 2 στρ., ενώ ο υπόλοιπος χώρος παραμένει ανέπαφος και χωρίς περίφραξη. Αυτή η Α/Γ σε μια τυπική θέση στην Ελλάδα θα παράγει περίπου 4.500.000 kWh/ χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι καλύπτει τις ετήσιες ηλεκτρικές ανάγκες περίπου 2.000 νοικοκυριών. Σημαίνει όμως και κάτι άλλο. Σημαίνει ότι ετησίως αποφεύγεται η εκπομπή 4.500 τόνων CO2 και ανάλογων ποσοτήτων SO2, NOx, στάχτης και σωματιδίων.

Και αυτό σημαίνει ότι αυτή η μία ανεμογεννήτρια είναι το ίδιο αποδοτική όσο και ένα δάσος 6.000 στρεμμάτων! (ή 300.000 δένδρα).

Δεν σταματούν εκεί όμως τα οφέλη από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με την νομοθεσία (3468/2006), η τοπική κοινωνία εισπράττει το 3% περίπου των ακαθάριστων εσόδων από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγει ένα αιολικό πάρκο. Το έσοδο αυτό κυμαίνεται, ανάλογα με το αιολικό δυναμικό της περιοχής, αλλά για ένα μεσαίου μεγέθους αιολικό πάρκο 20 MW (10 ανεμογεννήτριες των 2 MW) το ετήσιο έσοδο της τοπικής κοινωνίας ξεπερνάει τα 100.000€ και είναι πραγματικά χρήματα και όχι «παγωμένες» πιστώσεις.

 

Κι ένα θεωρητικό παράδειγμα:

Για να καλυφθούν οι ηλεκτρικές ανάγκες όλης της χώρας το 2020, που εκτιμώνται σε 70 TWh, θα χρειαζόντουσαν θεωρητικά 15.000 περίπου ανεμογεννήτριες ισχύος 2MW, των οποίων η ανάπτυξη θα γινόταν σε έκταση ίση με 15.000 x 2 = 30.000 στρέμματα, δηλαδή κάτω από το 0,03%, της επιφάνειας της Ελλάδος ενώ το υπόλοιπο θα ήταν ελεύθερο για αγροτικές ή άλλες χρήσεις.

 

Για λόγους προοπτικής και σύγκρισης αναφέρεται ότι:

Οι εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί για το Λιγνιτικό Κέντρο Δ. Μακεδονίας ανέρχονται σε 156.000 στρέμματα, ενώ για το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλουπόλεως σε 36.000 στρέμματα. Για την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης των ορυχείων πρόκειται να απαλλοτριωθούν ακόμη 40.000 στρέμματα.

ΣΥΝΟΛΟ 232.000 στρέμματα.

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής