Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 122 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Οι ανεμογεννήτριες επιβαρύνουν τον καταναλωτή;

Aναδημοσίευση από
Εργαστήριο Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ

 

 Mύθοι και Αλήθειες

 Οι ανεμογεννήτριες επιβαρύνουν τον καταναλωτή;

Μύθος:

Το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις Ανεμογεννήτριες είναι υψηλό και επιβαρύνει πολύ τον καταναλωτή.

 

Αλήθεια:

Και βέβαια όχι.

Η παραγόμενη με εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη από αυτήν που παράγεται από πυρηνικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς, ενώ σε καλές ανεμολογικά θέσεις η αιολική ενέργεια ανταγωνίζεται με επιτυχία καινούργιους σταθμούς παραγωγής που λειτουργούν με κάρβουνο ή φυσικό αέριο. Τα κόστη που απαιτούνται για την πρόσθετη εφεδρεία και τη διαχείριση της αιολικής παραγωγής (μια και όπως διαβάζουμε στα κριτικά κείμενα- οι ανεμογεννήτριες παράγουν «ασταθές ρεύμα») είναι μικρά: η πληρέστερη και αναλυτικότερη διερεύνηση του ως άνω θέματος είναι η μελέτη ομάδας ερευνητών του Imperial College, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Βρετανικού Ινστιτούτου UK Energy Research Centre και βασίστηκε σε πάνω από 200 ανάλογες επιμέρους μελέτες. Η μελέτη τεκμηρίωσε ότι για μεγάλη διείσδυση άνω του 20% αιολικής ενέργειας, η συνολική επιβάρυνση που προκύπτει (total intermittency cost) είναι της τάξης μόλις του 0,1 p (0,14 Eurocents) ανά kWh τελικού καταναλωτή (δηλ. περίπου 1,4 €/ MWh). Υπάρχει όμως, και ένα επιπλέον κόστος, το οποίο δεν ενσωματώνεται στην τιμή, αλλά εμείς το πληρώνουμε θέλουμε δεν θέλουμε, μαζί με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Είναι το κόστος στο περιβάλλον και την υγεία που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό το λεγόμενο «εξωτερικό» κόστος είναι απείρως μικρότερο για την αιολική ενέργεια(0,25 c€/kWh κατά μέγιστο για την αιολική ενέργεια σε σχέση με 15 c€/kWh για τα στερεά καύσιμα, 11 c€/kWh για το πετρέλαιο και 4 c€/kWh για το φυσικό αέριο). Μέρος αυτού του εξωτερικού κόστους θα ενσωματωθεί στις τιμές των ορυκτών καυσίμων από το 2013 και μετά όταν θα λειτουργήσει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων (ETS). Το πρόσθετο κόστος που θα προκληθεί εξαιτίας της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα κυμαίνεται στην Ελλάδα γύρω στο 1 δις. Ευρώ το χρόνο, ανάλογα με τα διάφορα σενάρια. Το κόστος αυτό θα αποσοβηθεί μόνο με Εξοικονόμηση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ακόμη λοιπόν και αν ξεχάσουμε τους λόγους επιβίωσης του πλανήτη, του ανθρώπινου είδους και όλων των άλλων ειδών που επιτάσσουν την ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ΑΠΕ και αναλύσουμε την ενεργειακή κατάσταση μόνο με οικονομικά κριτήρια, καταλήγουμε ότι συμφέρει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Αυτό άλλωστε έκανε και ο Σερ Νίκολας Στερν στην περίφημη ομώνυμη έκθεσή του που δημοσιεύθηκε το 2006. Απέδειξε ότι θα κοστίσει πολύ λιγότερο (1% του παγκόσμιου ΑΕΠ) αν μειώσουμε τις αιτίες που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές από ότι αν αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές τους συνέπειες (5% του παγκόσμιου ΑΕΠ).

Ειδικά για την Ελλάδα, σε μελέτη που εκπόνησε το Εργαστήριο Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ για το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, και η οποία παρουσιάστηκε σε ενημερωτική εκδήλωση του ΕΣΗΑΠΕ τη Δευτέρα 18-4-2011, διαπιστώνεται ότι: «Οι ΑΠΕ μειώνουν την τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τόσο πολύ, που άνετα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και επιπλέον να επιδοτήσουν τον καταναλωτή».

 Η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν επιβαρύνει το μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής το 2020 στην Ελλάδα:

Χωρίς τις ΑΠΕ μειώνεται το κόστος κεφαλαίου, αυξάνει όμως τόσο το κόστος καυσίμου όσο και οι πληρωμές CO2. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από τη μείωση του κόστους κεφαλαίου ακόμα και για χαμηλή τιμή CO2 (20€/τ).

 

( Πηγή: Εργαστήριο Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, Απρίλιος 2011)

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής